FAQ

FAQ (Frequently Asked Questions)

VAAK GESTELDE VRAGEN

 

Onderstaande tips zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen en feedback van lezers. Meer gedetailleerde informatie vind u in “360°New York” (zie rubriek Boeken).

 

WAAR KAN IK AAN EEN REDELIJKE PRIJS LOGEREN?

Hét grote probleem in New York.

De officiële modale prijs voor een hotelkamer bedroeg in 2014 297 dollar (taks niet inbegrepen). Blijft u langer dan een week dan valt het huren van een flat te overwegen. Met een keukentje er bij spaart u meteen ook op uit eten gaan.

De bezettingsgraad van de hotels bedroeg in 2013 89,5 procent. Reservaties zijn dus aan te raden. U kunt websites checken zoals craigslistexpedia, hotelexpressTravelnewyork of hoteldiscount die zoeken op basis van uw budget.

Kijkt u op het internet onder “Bed&Breakfast New York City”  of “Airbnb” dan zult u een heel groot aanbod zien in de vijf stadsdelen (ook interessant voor wie zin heeft om bijvoorbeeld eens in Harlem te logeren).

De allergoedkoopste logeerplaatsen zijn stijl-jeugdherberg zoals the New York Budget Inn, de International Youth Hostel of de YMCA. Een interessante website voor een overzicht van de goedkoopste logies is hostels.com/new-york.Verwacht in de goedkoopste niet meer dan een bed in een slaapzaaltje en wees voorzichtig met waardevolle voorwerpen.

 

HOE VLIEG IK HET BEST?

Je doet er goed aan om zonder tussenhaltes te vliegen. Een non-stopvlucht kost iets meer, maar je bent sneller ter plaatse, je arriveert minder vermoeid en er is minder kans dat je bagage zoekraakt. De vlucht duurt gemiddeld 8 uur; de terugtocht gaat 45 minuten sneller. Elke dag zijn er non-stopvluchten

vanaf Zaventem (Brussels Airlines, Delta, Lufthansa en United Airlines) en Schiphol (KLM, Delta, Lufthansa en United Airlines). Ze landen in JFK (Queens, New York) of Newark Airport (New Jersey). New Yorks derde luchthaven, La Guardia (ook in Queens) bedient vooral binnenlands luchtverkeer.

 

MAG IK ETENSWAREN MEEBRENGEN?

Ja, zolang ze industrieel verpakt zijn. Verse pralines zijn strikt genomen niet industrieel verpakt maar ik moet nog de eerste bezoeker tegenkomen van wie dit soort lekkers werd in beslag genomen door de douane.

 

HOE GERAAK IK VAN DE LUCHTHAVEN NAAR MIJN HOTEL?

 JFK: Je kunt de AirTrain ($ 5) nemen die verbinding geeft met de metro: de A trein in Howard Beach of de E, J en Z treinen in Sutphin Boulevard. De AirTrain stopt ook in Jamaica Station, waar je een exprestrein kunt nemen naar Penn Station in Manhattan. Die laatste is duurder ($ 14,50), maar twee keer zo snel als de metro. Bussen gaan van JFK naar Manhattan met stops aan Grand Central, Penn Station, de Port Authority Bus Terminal en diverse hotels. Een gele taxi (neem geen andere) naar Manhattan kost (in 2014) $ 52 plus tol en fooi (15 % of $ 8). Gewone taxi’s mogen vier passagiers meenemen, minivans vijf.

Newark: De AirTrain (een monorail) geeft aansluiting op de treinen die naar Penn Station rijden ($ 11,50). Er zijn ook bussen naar Grand Central en de Port Authority Bus Terminal in Manhattan. Taxi’s naar Midtown kosten, afhankelijk van het verkeer, $ 50 tot $ 75 plus tol en fooi.

La Guardia: Het goedkoopst maar erg tijdrovend zijn de stadsbussen M60 en Q70. Verschillende haltes liggen aan metrostations. Taxi’s naar Midtown kosten $ 30 tot $ 50 plus tol en fooi.

 

 

VIND MEN ALTIJD EEN TAXI IN NEW YORK?

 

Er zijn ruim 13.000 gele taxi’s in New York. Dat lijkt veel, maar toch is het vaak moeilijk om er een te vinden tijdens piekuren of als het regent. Taxichauffeurs mogen geen ritten weigeren binnen de vijf stadsdelen. Vermijd complicaties en gebruik in Manhattan en in de luchthavens enkel gele taxi’s. De meeste hebben plaats voor vier passagiers en een kind op de schoot. Grotere taxi’s mogen vijf personen meenemen. Je betaalt per rit, niet per passagier.

Hou er rekening mee dat taxichauffeur vaak het eerste beroep is van immigranten. Sommigen zijn zo nieuw dat ze hun weg nog niet goed kennen. New Yorkers hebben daar meestal begrip voor.

Manhattans roosterplan maakt elk adres makkelijk te situeren. Geef de chauffeur naast het adres ook de dichtstbijzijnde  ‘cross street’ (dwarsstraat). Vergeet niets in de taxi, maar mocht je dat toch doen: via je betalingsbewijs kun je de taxi traceren. Geef 15 tot 20 % fooi. In de meeste taxi’s kun je met creditcards betalen. Sinds 2013 zijn er groene taxi’s in de wijken waar weinig gele taxi’s komen. Ze mogen passagiers oppikken in Noord-Manhattan, de Bronx, Brooklyn, Queens en Staten Island. Groene taxi’s mogen passagiers naar de luchthavens brengen, maar ze er niet oppikken.

Je kunt ook met je smartphone een wagen bestellen via Uber. Het sukses van Uber heeft soortgelijke bedrijven geinspireerd, zoals Lyft en Gett. Een van de nieuwste is SheTaxi, een taxidienst door en voor vrouwen.

 

IS HET VEILIG OM DE SUBWAY TE NEMEN?

Op een weekdag nemen 5,6 miljoen mensen de ondergrondse. U zult dus niet alleen zijn. Het is alleszins de snelste manier (hoewel, soms ben ik er even snel met de fiets) om u te verplaatsen. Al het openbaar vervoer in New York (metro, bussen en de Staten Island Ferry) functioneert 24 op 24 uren. ‘s Avonds zijn de metrotreinen wel minder frequent. Koop geen subway-plan. Ze zijn op veel plaatsen gratis te krijgen.

Onderhoudswerken kunnenhet tijdrooster overhoop halen, vooral in het weekend. Check http://www.mta.info voor updates. De New Yorkse subway is het grootste metronet ter wereld. Er zijn 469 stations, 24 lijnen en 337 km sporen. In de laatste 20 jaar is de subway netter en veiliger geworden. Er wordt druk gebruik van gemaakt. In 2014 bedroeg het gemiddeld aantal ritten op weekdagen 5,5 miljoen. In elk station en in elke wagon hangt een plattegrond van de subway. In stations met bemande loketten en in toeristische informatiecentra krijg je er een gratis. Of check de StationShop app op iPhone.

Een enkele rit kost, ongeacht de afstand, $ 2,50 (in 2015) met een MetroCard. Een los kaartje kost $ 2,75. Je koopt een MetroCard aan een loket of een automaat. Je kiest hoeveel ritten je op je kaart laat zetten. Je kunt de kaart met maximaal vier personen per rit gebruiken. Een nieuwe MetroCard aanschaffen kost 1 dollar extra. Verlopen kaarten dus niet weggooien maar bijvullen. Als je minstens $ 5 op je kaart zet krijg je 5% discount. Met de 7-Day Unlimited Ride MetroCard ($ 30) kun je een hele week reizen met de subway en de bus. Het pasje is bestemd voor een persoon, om fraude te voorkomen moet er 18 minuten zijn tussen het eerste en het tweede gebruik.

Reis je ‘s nachts, wacht dan op de trein in de “off peak-waiting area” in het midden van het perron; dit is veiliger dan aan de verlaten uiteinden. Veel stations zijn genoemd naar de straten die er boven liggen. Aan de bovengrondse ingang staat meestal een glazen bol op een paal. Is de bol groen, dan is het station altijd open, is hij rood dan is het ‘s nachts dicht. In kleinere stations gaat de trein maar in één richting. Dat staat aangeduid boven de trap die naar het station leidt. Let er dus op of je Uptown of Downtown wil zijn voor je je metrokaart door de gleuf laat glijden. De trein die de andere richting uitgaat, stopt in een station aan de overkant van de straat. De local trains stoppen in elk station; de express trains stoppen enkel in grote stations.

 

ZIJN BUSSEN EVEN PRACTISCH?

Bussen zijn handig als je niet gehaast bent. De bestemming staat vooraan op de bus en duidt het routenummer aan, voorafgegaan door een letter die het stadsdeel aangeeft (M voor Manhattan, B voor Brooklyn, Bx voor Bronx, Q voor Queens en S voor Staten Island). In elk subway-station hangt een bus-schema. Je kunt op een bus enkel betalen met een MetroCard of met pasmunt (geen muntjes van 1 cent).

Je MetroCard geeft je een gratis transfer van bus naar bus en van bus naar subway en omgekeerd. Betaal je contant, vraag dan een transfer aan de chauffeur. De transfer is twee uren geldig. Er zijn ook expresbussen die op aparte vakken rijden en slechts enkele stops maken. Hun haltes herken je aan de automaten op het voetpad waar je je MetroCardmoet invoeren in ruil voor een buskaartje dat je aan de chauffeur moet tonen.

 

IS HET VEILIG OM TE FIETSEN IN NEW YORK?

Het is zeker te doen. Zelf fiets ik elke dag. Een groeiend aantal straten en avenues heeft fietspaden. Een officiele NYC cycling map is GRATIS te krijgen in goede fietswinkels. U kunt de kaart ook consulteren op deze site.

Helmen zijn wettelijk verplicht voor kinderen tot 14 jaar.

Let goed op voor chauffeurs en passagiers die autodeuren openen zonder eerst uit te kijken voor fietsers.

Rij achter elkaar.

U moet de officiele fietspaden delen met veel andere mensen, van wandelaars tot groepjes ‘Jan Spieren’ die veel te snel fietsen. Hou zoveel mogelijk rechts.

Op de eerder vermelde fietskaart staat een lijst van fietsverhuurplaatsen. Zelf heb ik goede ervaringen met Pedal Pusher,1306 2nd Avenue aan de 69ste straat (tel. 1-212-288 55 92). Reserveren is doorgaans niet nodig tenzij u met een grote groep komt. Het is aan te raden om goede schakelsloten te huren. Vermijd de lichte kabelsloten. Die worden zo doorgeknipt. Best van al: zorg dat er altijd iemand bij de fietsen blijft.

Wenst u onder begeleiding fietsen dan kunt u beroep doen op verschillende fietstour-bedrijven of op Jacqueline. Contacteer haar op goossensjacq@hotmail.com

 

IS HET VEILIG OM NAAR HARLEM TE GAAN?

Wijken zoals Harlem en de South Bronx hebben gelukkig mee geprofiteerd van de gedaalde misdaad en de stadsvernieuwing die al een hele tijd bezig is in New York. Overdag gaan wandelen in 125th street (de winkelstraat van Harlem) of een aantal van de mooie gerestaureerde buurten, een gospeldienst bijwonen, op restaurant gaan, de metro nemen: zelf voel ik me in elk geval op mijn gemak om die dingen op mijn eentje te doen. Uiteraard is er een keuze aan georganiseerde Harlem-tours. De kwaliteit daarvan kan erg varieren. Laat u niet de eerste de beste rondleiding aansmeren.

Houdt u van jazz-muziek, ga dan eens naar het huisconcert dat de getalenteerde en hartelijke Marjorie Eliot elke zondag om 15 uur geeft. Haar flat ligt in een heel mooi stukje Harlem (Jumel Terrace). Haar adres: 555 Edgecombe Avenue (bij 160th street), ap. 3 F, tel. 1-212-781 65 95 (subway C tot 163th street). Niet nodig om te reserveren. Bel gewoon aan. Wees gul als er met de emmer wordt rondgegaan voor de muzikanten. Doe haar mijn groeten.

Wie ‘s avonds in Harlem wil uitgaan en de wijk niet kent, neemt beter een taxi om naar huis te gaan (men zal er zeker een voor u willen bellen). De tijd dat taxi-chauffeurs niet naar Harlem wilden rijden (hoewel ze wettelijk niet mochten weigeren) is voorbij. Voor heel New York geldt zoals in andere steden de regel van het gezond verstand.

 

IS HET VEILIG OM NAAR DE BRONX TE GAAN?

De Bronx is heel uitgestrekt. Het omvat zowel hele mooie, peperdure villawijken, uitgestrekte parken als de South Bronx, een wijk die er hopeloos verwaarloosd uitzag in de jaren zeventig en tachtig maar nu aan een dynamische come-back bezig is. Voor wie geinteresseerd is in stadsvernieuwing in wat officieel de armste buurt is van New York, is een wandeling of fietstocht zeker een aanrader. Hou er wel rekening mee dat de South Bronx heel groot is. De Bronx heeft een heel actief bureau van toerisme dat allerlei activiteiten voor bezoekers organiseert. Informeer zeker ook naar restaurants en clubs met live muziek in de South Bronx.

Wie de Bronx Zoo en de aanpalende New York Botanical Garden wil bezoeken, trekt best een volledig dag uit. Leuk om iets te eten is vlakbij gelegen Belmont, het Little Italy van de Bronx.

De South Bronx heeft uitstekende metro-verbindingen met Manhattan.

 

HOEVEEL TIJD HEEFT MEN NODIG OM HET VRIJHEIDSBEELD TE BEZOEKEN?

In de toegangsprijs is een (interessant) bezoek aan Ellis Island inbegrepen (eilandje er naast). Reken op ruim een halve dag, het wachten in de vaak lange rijen voor de security-check inbegrepen. Een leuk, gratis alternatief voor wie in tijdnood zit of geen zin heeft in het beeld is een tochtje met de Staten Island Ferry. Ideaal neem je de boot tegen zonsondergang. Je passeert voorbij het Vrijheidsbeeld en Ellis Island en de zichten op de Manhattan-skyline zijn fantastisch.

En ja er is van alles te zien op Staten Island. Het eiland is wel heel groot is en op de bovengrondse metro na die langs de oever loopt, zijn bezoekers doorgaans aangewezen op de stadsbussen. Op warme dagen kan het leuk zijn om een fiets te huren en een dagje op een van de Staten Island-stranden door te brengen (bijvoorbeeld South Beach of Midland Beach, rij dan zeker door Fort Wadsworth vanwaar je op de kliffen het beste verzicht hebt op de baai en de stad).

 

WAAR ZIJN DE GOEDE RESTAURANTS?

New York telt 24.000 restaurants. Eethuizen sluiten en openen aan een ritme dat de Belgische verbeelding tart. Voor soms verrassend goede deals kunt u opentable.com,  eater.com of grubstreet.com raadplegen. Michelin heeft sinds enkele jaren een New York-gids. De Zagat-gids is heel populair en gebaseerd op kritieken van de consumenten. Hij ligt in elke boekenwinkel en kwaliteits-eetwinkels zoals Zabar’s, Dean & De lucca, Whole Foods, Chelsea Market.

In heel New York zijn er markten. De grootste en bekendste is de zaterdag-markt op Union Square.

 

ZIJN FOOIEN VERPLICHT?

In restaurants is het de gewoonte om tussen15 en 20% fooi te geven. Dat is ruwweg twee keer zoveel als de taks, dus hoef je het op de rekening vermelde taksbedrag maar te verdubbelen. Dat is wat de meeste New  Yorkers doen. Wie aan de tapkast zit, betaalt gewoonlijk $ 1 fooi per drankje. Betaal je met een kredietkaart, dan kun je de fooi invullen op de rekening. Sommige Europeanen ergeren zich aan het Amerikaanse fooisysteem. Maar, zoals Amerikanen zeggen: ‘When in Rome, do like the Romans.’ Je overtreedt geen wet als je geen fooi achterlaat. Niettemin doe je dat het best enkel als de bediening beledigend slecht was. Bedenk dat het bedienend personeel een uurloon heeft van slechts 5 dollar. De wet op het minimumloon telt niet in restaurants omdat ervan wordt uitgegaan dat de fooien de kloof overbruggen. Geef ook minstens 15% fooi aan taxichauffeurs, kappers, manicuursters en masseurs.

 

AAN TE RADEN MUSEA?

New York telt 135 musea, groot en klein. Alles hangt af van uw interesse. Hou er rekening mee dat sommige gesloten zijn op maandag. Het MoMa (Modern Art) is gratis op vrijdag van 16 tot 20 uur. Hou er wel rekening mee dat veel mensen dit weten en de rij lang kan zijn. Er zijn nog andere musea die wekelijks gedurende enkele uren gratis zijn of waar u “pay as you wish”. Zie hun websites.

 

TIPS VOOR THEATER, DANS, MUZIEK?

Ook daar is het bijna onmogelijk om een antwoord te geven dat iedereen kan bevredigen. Het aanbod is dag na dag heel groot. Voor een vrij goed overzicht kunt u de weekbladen Time Out en The Village Voice consulteren. Op vrijdag is de Arts and Leisure section van The New York Times nuttig. In de gratis dagbladen AM en Metro staan vaak ook leuke korte lijsten van originele dingen die dezelfde avond te doen zijn.

Theater aan halve prijs bij de loketten van TKTS (op onder meer Times Square en in South Street Seaport. U moet er voor in de rij gaan staan en het is niet gegarandeerd dat u aan de tickets van uw keuze zult geraken maar u kunt er 25 tot 50 procent mee sparen. Wenst u al reservaties te maken vanuit Belgie weet dan wat u kiest. Informeer u over beschikbare plaatsen. Tenzij u absoluut uw zinnen hebt gezet op een heel populaire show, kunt u een pak geld sparen door in persoon uw kaartjes te kopen in het theater of via de eerder vermelde TKTS. De allergoedkoopste manier –rond de 25 dollar- om een Broadway-show te zien is via SRO (Standing Room Only) of Rush-tickets (informeer in het theater van je keuze). Net als bij TKTS moet je geduld en geluk hebben.

Een van de grootste ticket-herverkoop websites is Stubhub (www.stubhub.com) heeft een winkel op de 40ste straat vlakbij Broadway. Men kan er tickets afhalen die online zijn besteld. Verder staan er computer-terminals waarop men kan zien wat er nog beschikbaar is. Kaartjes kunnen dan ter plaatse gekocht worden.

Meer en meer theaters verloten enkele uren voor de vertoning enkele tientallen kaartjes.

Veel info is te vinden op: nycvisit.com

 

WAAR VIND IK WAT ER GRATIS TE DOEN IS IN DE STAD?

Een lijst van Time Out

Een lijst van Club Free Time

www.nycgo.com/free

 

WAAR VIND IK SLOW FOOD IN BROOKLYN?

Bedford Cheese Shope

Brooklyn Brewery

Brooklyn Flea Market

Brooklyn Kitchen Cut

Brooklyn Gorilla Coffee

 Marlow & Sons

Marlow & Daughters

Mast Brothers Chocolates

Mcclure’s Pickles

Sixpoint Craft Ales

 Stinky Brooklyn

Urban Rustic

Wheelhouse Pickles

Wordt vervolgd…