BOEKEN

360 graden

 360° New York

Deze reisgids, geschreven in samenwerking met Tom Ronse, verscheen bij Lannoo in april 2015.
Uit de inleiding:

“New York bloeit en groeit. De stad is nog nooit zo in trek geweest. Meer bedrijven hebben er hun hoofdkwartier dan waar ook ter wereld, want door hier te zijn kunnen ze toptalent aantrekken. Er komen meer toeristen dan ooit. Er zijn ook meer toeristische attracties dan ooit. Duizenden gebouwen zijn gerestaureerd en duizenden nieuwe kwamen erbij. De parken zijn hersteld en nieuwe, zoals de spectaculaire High Line, werden geopend. De misdaad is zo scherp gedaald dat New York nu de veiligste grootstad van de VS is. De bruisende straten maken van New York de leukste wandelstad van Amerika, zo niet de wereld…”

Deze reisgids is meer practisch georienteerd dan de vorige (“100 x New York”, zie hieronder). Al de informatie en inspiratie, is overzichtelijk voorgesteld en ingedeeld in zes interesse-categorieen: New York bezienswaardig, New York actief, New York for kids, New York for free, New York for shopaholics en New York by night. Elke categorie heeft zijn eigen top 10 en fungeert als leidraad om makkelijk te navigeren door de informatie van de verschillende stadsdelen.
Handige wijkkaarten bundelen de besproken items en dankzij de kleurencodering merk je meteen of die voor jou interessant zijn.
De gids komt met een digitale reisplanner waarmee je in enkele minuten je persoonlijk reisprogramma kunt uitstippelen. Op basis van je reisdatum, verblijfsduur en interesses krijg je een volledig plan voorgesteld. Niet alleen selecteert de planner voor jou de bezienswaardigheden en activiteiten die het meest aanleunen bij je interesses, hij houdt zelfs rekening met openingsuren, bezoekduur en de nodige tijd om je van het ene punt naar het andere te verplaatsen.

Meer info:
http://www.lannoo.be/360deg-new-york

U kan het boek ook bestellen bij bol.com:

https://www.bol.com/nl/p/360-reizen-new-york/9200000041015837/

 

 

 

 street_food_cover

 Bijten in de Big Apple

In oktober 2014 verscheen bij Lannoo :“New York Street Food. Koken en reizen in de 5 stadsdelen”. Het is een combinatie kookboek-reisgids. Jacqueline  schreef het in samenwerking met kok-avonturier Tom Vandenberghe en food-fotograaf Luk Thys. Deze twee Gentse heren zijn niet aan hun proefstuk toe: eerder maakten ze samen boeken over street food in Bangkok, Hanoi en Singapore & Penang.

‘Straateten’ is altijd populair geweest in New York. In de 19de en begin 20ste eeuw, toen er nog veel minder winkels en restaurants waren in de stad, kon je bijna alles kopen op straat. Met elke nieuwe immigratiegolf werd het aanbod groter. Ook het straateten evolueerde. Vandaag wonen er immigranten van alle landen ter wereld in New York. Hierdoor kun je er gerechten van over heel de wereld op straat kopen. Al die invloeden zorgen ook voor interessante culinaire kruisbestuiving waardoor nieuwe gerechten ontstaan. De ‘street food scene’ is uiterst dynamisch. Je vindt verkopers in heel de stad, variërend van gastronomische food trucks in een chique buurt als Dumbo tot straatventers die discreet zelfgemaakte lekkernijen verkopen aan de ingang van een metro-station in de South Bronx. De keuze van smaken, gerechten en eet-formaten is schier eindeloos.

De drie auteurs van New York Street Food vullen elkaar mooi aan. Tom vertelt een persoonlijk verhaal, het verslag van zijn eigen intensieve exploratie van het straateten-aanbod in de zeer verscheiden buurten van New York. Jacqueline exploreert de fascinerende geschiedenis van de New Yorkse lunch en de opkomst van de ‘gourmet’ food trucks. Ze legt uit hoe de street food scene bijdroeg tot de heropleving van buurten zoals de vervallen havenwijk Red Hook en belicht de rol die de straatverkopers spelen in het straatleven en de vaak moeilijke omstandigheden waarin ze werken. Luk illustreert hun beider verhalen en de meer dan zestig (doorgaans eenvoudige) recepten met knappe foto’s die u het water in de mond doen lopen.

Het boek is uitgegeven door Lannoo en verscheen in vier talen (Nederlands, Frans, Engels en Duits). De Engelstalige versie kreeg positieve besprekingen in ‘Metro’ en ‘The New York Post”, twee New Yorkse dagbladen.

Verkrijgbaar in de boekhandel of bij Lannoo.com

Klik HIER om een stukje uit het boek te lezen.

gids

100 X New York

Verschenen in 2012. In de aankondiging van Lannoo lezen we onder meer:“Jacqueline Goossens wil haar lezers ook de minder bekende kantjes van The Big Apple laten zien en stereotypes van de stad doorbreken. NY is veel meer dan louter Times Square, gele taxi’s en topdollars. Laat je verrassen door buurten als de Bronx of Harlem, neem eens de fiets om de stad te verkennen, ontdek de vele mooie groene plekjes in de stad of aan de Hudson …”

De gids belicht 50 plaatsen in Manhattan, 27 trekpleisters in New Yorks andere stadsdelen en 9 plaatsen in de omgeving van New York. Verder bevat hij nuttige tips over winkelen, logeren, restaurants, transport en andere practische informatie om uw bezoek aan New York zo aangenaam mogelijk te maken.

iconen

‘DIT IS NIET NEW YORK’- DE ICONEN VOORBIJ

 
René Magritte schilderde een cliché-afbeelding van een pijp en schreef eronder: ‘Ceci n’est pas une pipe.’. Verwar een imago niet met de werkelijkheid. Ook New York is niet het New York van de clichés. De meeste toeristen bezoeken alle iconen op een rijtje. Het Vrijheidsbeeld, de Empire State en de Chrysler, het Guggenheim-slakkenhuis, een Broadway-show, de neonsoep van Times Square, misschien een gospelmis in Harlem… Eens ze die en enkele andere plaatsen die ze kennen van film of tv hebben afgewerkt en de foto’s hebben getrokken die het bewijzen, hebben ze het gevoel New York gezien te hebben. Maar: ‘ceci n’est pas New York’…

Jacqueline Goossens en fotograaf Bart Michiels nodigen u uit om de iconen voorbij te gaan en met hen het echte New York te ontdekken. Zij zijn geboren en getogen Vlamingen, maar wonen sinds vele jaren in New York. Samen of alleen, te voet, per fiets, met de metro of per auto, exploreren ze elke kant en hoek van de fascinerende metropool – niet alleen Manhattan maar ook Brooklyn, de Bronx, Queens en Staten Island. Hij met zijn camera’s, zij met potlood en notitieboekje. Dit is niet New York: de iconen voorbij is een mozaïek van hun impressies. De vorm weerspiegelt het onderwerp: het New York dat Goossens en Michiels in beeld brengen, is een lappendeken van heel verscheiden stukjes die toch een geheel vormen, een wereld in een notendop.

Dit is niet New York: de iconen voorbij wil de lezers doen proeven van het soort tochten dat Goossens en Michiels het liefst ondernemen: zonder welomlijnd doel, zonder tijdsdruk en altijd nieuwsgierig naar wat er om de volgende hoek te zien zal zijn.

 

vettejaren1

vettejaren2 

 

mijnny

 

MIJN NEW YORK

2001, uitgeverij Van Halewyck, vierde druk.

Dit boek verscheen vlak na de aanslagen op het WTC en bevat dan ook een ooggetuigeverslag van die ramp en een herinnering aan het WTC. Verder neemt Jacqueline u mee op tochten in Harlem, de Bronx, Brooklyn en downtown Manhattan. Ze vertelt over feesten in New York, over het lot van immigranten in de big apple, over de spanningen tussen mannen en vrouwen en tussen blanken en zwarten. Verder zijn er ook hoofdstukken over kinderen, over honden en over seks.

 

 bestestraat

DE BESTE STRAAT TER WERELD

1998, uitgeverij Van Halewyck, derde druk.

Dit is Jacqueline’s eerste boek. Hierin observeert ze vooral haar eigen, ietwat sjofele NewYorkse buurt. Daarnaast zijn er hoofdstukken over de Amerikaanse eetgewoonten, op doktersbezoek gaan, de vier seizoenen in New York, zwerftochten in Manhattan en de Amerikaanse neiging om in alles te overdrijven.