MANHATTANHENGE

Stonehenge, het prehistorische monument in Engeland, staat bekend voor zijn mooie zonsop- en ondergangen. Vooral op de langste dag van het jaar wordt de oranje bol perfect omlijst door de eeuwenoude monolieten.

In verschillende New Yorkse straten die van west naar oost lopen creeert de zonsondergang zo’n Stonehenge-effect. Het fenomeen wordt “Manhattanhenge” genoemd. Elke lente en zomer, telkens gedurende twee dagen, glijdt de zon tussen de gebouwen naar beneden en dompelt hen in een gouden gloed.

De beste straten om het spektakel te zien zijn de 57ste, 42ste, 34ste, 23ste en 14de straat. Je moet dan wel in het midden van de straat gaan staan wat niet zonder gevaren is gezien het drukke verkeer. Hou er rekening mee dat de chauffeurs je door de zonnestralen misschien niet goed zien.

Een veiliger plek maar heel populair bij amateurs- en beroepsfotografen is de viaduct van Tudor City vlakbij de United Nations.

Een andere is Gantry Plaza State Park in Queens dat een uniek uitzicht heeft op de skyline van Manhattan.

Deze week hadden we de Manhattanhenge moeten zien op woensdag en donderdag maar door het slechte weer viel dat letterlijk in het water. Er was geen zon te bespeuren. De volgende Manhattanhenge zou te zien zijn op vrijdag12 juli om 20:20 h. en zaterdag 13 juli om 20:21h.

Hetzelfde verschijnsel, maar dan tegen zonsopgang, doet zich ook voor begin december en -januari. Het voordeel van de winterse Manhattanhenge is dat er veel minder volk naar staat te kijken vanwege het vroege uur. De zonsopgang bekijk je uiteraard van west naar oost dus dan is New Jersey een goede uitkijkplaats.

Advertisements
This entry was posted in Midtown, Straatbeelden and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s