ICOON KRIJGT NIEUW MUSEUM

Jaarlijks nemen zo’n 4,5 miljoen toeristen de ferry naar Liberty Island. Behalve het standbeeld was daar tot nu toe weinig te zien al is het uitzicht wel bijzonder. Er was een klein museum in het voetstuk maar sinds 9/11 mocht je daar zo maar niet in. Om veiligheidsredenen werd het aantal bezoekers sterk beperkt. Maar vrijdag werd op het eilandje een nieuw museum geopend voor het publiek. Het is een elegant glazen gebouw met een grasveld op het dak, aan de overzijde van het plein voor het standbeeld.

An de hand van foto’s en tekst vertelt het museum het verhaal van het beroemde beeld dat een symbool van Amerika werd maar in Frankrijk werd bedacht en gemaakt. Het was onder meer bedoeld om de afschaffing van de slavernij te vieren. In het oorspronkelijk ontwerp van beeldhouwer Bartholdi had de dame een gebroken keten in haar linkerhand. Die werd vervangen door tabletten die “de wet” symboliseren. De keten viel rondhaar voeten, vanwaar ze enkel goed te zien zijn vanuit een helicopter. Het museum is zo eerlijk om ook de stemmen te laten horen van diegenen die de icoon hypocriet vonden, zoals de Cleveland Gazette die een maand na de opening van het beeld in 1886 voorstelde om het in de oceaan te duwen, zolang zwarten en vrouwen tweederangsburgers waren.

Er zijn interessante voorwerpen te zien zoals de oorspronkelijke toorts, een koperen kopie van Lady Liberty’s gezicht en een levensgroot model van haar voet. Er is natuurlijk ook veel leeswerk. Je kunt ook een koptelefoon opzetten (je kunt kiezen tussen 12 talen) en luisteren in plaats van te lezen.

https://loving-newyork.com/statue-of-liberty-museum/

Advertisements
This entry was posted in architectuur, Downtown and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s