ON THE BOWERY

De Bowery is een van de oudste straten van New York. Eeuwenlang liep er een Indiaans wandelpad. Later werd het een Nederlandste landbouwweg. De naam komt van “bouwerie”, een oud-Nederlands woord voor boerderij. Peter Stuyvesant, de laatste Hollandse gouverneur had er een bouwerie waar hij zich terugtrok toen de Britten zijn Nieuw-Amsterdam veroverden.

Later kwam er een dorpje van de eerste vrije zwarte New Yorkers. In de loop van de 19de eeuw werd het een kleurige ontmoetingsplaats voor arbeiders, gangs, gays, Ierse, Italiaanse, Chinese, Joodse en Duitse immigranten. In 1832 werd er de eerste paardetram ter wereld gelanceerd en later kwam de “elevated”, treinen op viaducten. In de tweede helft van de 19de eeuw was het de drukste uitgangsbuurt van New York, vol theaters, cabarets en bordelen.De dichter Stephen Crane noemde de Bowery als “de meest interessante wijk van New York”.

Het Bowery Theatre in 1856

 

De Bowery in 1896

De Bowery wordt geassocieerd met het eerste baseballteam van New York, tapdans, tatoeage shops, Yiddish theater, vaudeville, Irving Berlin, Harry Houdini, Mae West, Abstract Expressionisme, Beat en punk rock, ‘flop houses’ (‘’vlooiehotels), winkels van goedkope juwelen, verlichting en restaurant-benodigheden en het oudste bakstenen huis van New York.

CBGC/Omfug was het mekka van de punk -nu een kledijwinkel.

Everything must go…

Vandaag is de straat bekend voor het New Museum of Contemporary Art, nieuwe flatgebouwen, restaurants, bars en dure winkels. In de Bowery Mission, het Sunshine hotel en het Whitehouse hotel kan een klein aantal daklozen nog steeds een goedkoop bed krijgen. Voor hoe lang nog weet niemand. In het Whitehouse hotel kost een bed in een slaapzaal 8,50 dollar per nacht. Aan de overkant van de straat kost een kamer in het luxueuze Bowery hotel $ 400 per nacht.

Het New Musem en links daarvan het ‘flophouse’ the Sunshine Hotel

Momenteel in het New Museum: een retrospectieve van Nari Ward

Wijlen Ferre Grignard had een song over de Bowery:

This entry was posted in Downtown, Kunst in NY, Lower East Side, Straatbeelden and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to ON THE BOWERY

  1. Ingrid Van Dorpe says:

    Hallo! Als ik mij niet vergis was Ferre Grignard van de streek van Oudenaarde, mijn geboortestad, en als tienermeisjes sleepten we met hem !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s