EEN DURE SCHUUR

Alleen in New York kan een $ 475 miljoen kostend cultuurcentrum nonchalant “The Shed” (‘de schuur’) worden gedoopt. Het gebouw opende op 5 april. Het is deel van de Hudson Yards, het nieuwe vele miljarden dollar kostende woon-, kantoor- en shopping complex waar ik hier twee weken geleden over schreef. The Shed ligt vlak naast ‘the Vessel,’ een immens, glanzend open kunstwerk met 2.200 trappen. Het bestaat uit een concertzaal, twee kunstgalerijen, een plaza, een theaterzaal en een lobby met restaurant en winkel.

Wat het gebouw bijzonder maakt is dat de hele buitenkant een structuur is die op rails staat en open en dicht kan geschoven worden. Ook de binnenmuren zijn verplaatsbaar. Het concept is om een ruimte te hebben die zo flexibel is dat ze aan alle soorten spektakels aan te passen.

 

De programma-makers beloven een mengeling van bekend, minder bekend en onbekend talent en een grote waaier van genres bedoeld om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken. Op de opening werden beelden van schilderijen van Gerhard Richter gecombineerd met een live concert van muziek van Steve Reich en Arvo Pärt. In mei is er een concert van Bjork. In het theater ging een stuk in premiere met een monoloog van acteur Ben Whishaw en liederen gezongen door operazangers Reneé Fleming.

De Shed is makkelijk te bereiken met de nummer 7 metrolijn vanuit Times Square naar de Hudson Yards. Open zeven dagen per week. De Shed ligt waar de High Line en de Hudson Yards samenkomen, naast nr 15 Hudson Yards.

Advertisements
This entry was posted in architectuur, Kunst in NY, Midtown and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s