HET MUSEUM VAN DE HOND: NIEUWSTE ATTRACTIE IN NEW YORK

New York heeft er een nieuw en origineel museum bij. Het is volledig gewijd aan de ‘canis familiaris’ of de hond. Het Museum of the Dog is een initiatief van de American Kennel Club. Het is gevuld met allerlei kunst en curiositeiten over honden. Grote en kleine sculpturen van honden, schilderijen van honden, pluchen honden, een Victoriaanse hondekar, halsbanden, honderden boeken over honden en zelfs een 30 miljoen jaar oud fossiel van een uitgestorven voorouder van de hond. Op cutting-edge-touch screens kun je een een puppy van 6 maanden trainen om te zitten, rondjes te draaien en een bal terug te brengen.

Een andere gadget maakt een foto van jou en zoekt dan uit op welke soort hond je meest gelijkt. Ik heb het ding drie keer uitgetest en kreeg telkens een ander resultaat. Wees dus niet ontgoocheld zoals onderstaande museum-bezoekster die het niet leuk vond om vergeleken te worden met een bloedhond. Ik moedigde haar aan om nog eens te proberen. Dit keer bleek ze een rottweiler te zijn wat haar duidelijk meer beviel.

Het Museum of the Dog is gevestigd in een glazen gebouw op de chique Park Avenue vlakbij het Grand Central trein-station. Als hondeliefhebster heb ik mij er geamuseerd. Ik werd er zelfs een tikkeltje ontroerd door enkele schilderijen. Een was getiteld Words of Comfort (J. Alden Weir, 1887) waarop een Franse bulldog een bloedhond die aan de ketting ligt, lijkt te troosten.

Een ander was Silent Sorrow (Maud Earl, 1910). Het toont Caesar, de lievelingshond van koning Edward VII, treurend bij de lege zetel van zijn overleden baas.

Nog een ander was van John Sargent Noble. Het dateert van 1875. Het is een beetje een sociaal commentaar. In de tweede helft van de 19de eeuw gebruikten bedelaars soms honden om sympathie te wekken in de hoop dat voorbijgangers wat geld zouden geven. Vandaar het woord “Charity” dat gedeeltelijk te zien is op de beker die aan de halsband van de terrier hangt. De andere hond op het schilderij is een weldoorvoed mopsje dat met grote ogen kijkt naar zijn minder gefortuneerde soortgenoot.

Het Museum of the Dog is ideaal voor grote en kleine hondeliefhebbers. Wie dat niet is vindt vast zijn gading in een van de ruim tachtig andere musea in New York.

Victoriaans hondehok voor een chihuahua

AMERICAN KENNEL CLUB’S MUSEUM OF THE DOG, 101 Park Avenue, Manhattan, open van 10:00-17:00, gesloten op maandag.

Advertisements
This entry was posted in Kunst in NY, Midtown and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s