SOUTH STREET SEAPORT IS OPNIEUW EEN BRUISENDE BESTEMMING

Vele van Manhattans meer dan tachtig wijken hebben een interessante geschiedenis. Een van de oudste is South Street Seaport District. De buurt heeft in de loop der jaren haar ups en downs gekend. Ze begon als 17de eeuwse havenwijk en was tegen 1850 een wereldhaven. De Fulton Fish Market, de grootste vismarkt van het land, was er gevestigd.

Een 18de eeuws steegje

De wijk floreerde tot de jaren 1930 toen de haven te ondiep werd voor de meeste nieuwe schepen. Tegen het einde van de jaren 1950 stonden verschillende rijen pakhuizen leeg. South Street Seaport leek op weg om een spookwijk te worden. De opening in 1967 van het South Street Seaport Museum, gewijd aan de maritieme geschiedenis van New York, luidde een heropleving in.

In 1982 kwam er een modern shopping center in de grondig gerestaureerde Pier 17. De buurt werd een toeristische trekpleister met veel straatvertier. Maar in in 2012 sloeg orkaan Sandy toe. De buurt stond onder water en Pier 17 werd verwoest.

De laatste twee jaar onderging South Street Seaport voor 800 miljoen dollar renovatiewerken. Bekende namen zoals Roberto Cavalli en actrice Sarah Jessica Parker hebben er onlangs winkels geopend. Vlakbij opende het eerste boetiekhotel , Mr. C Seaport, zijn deuren.

South Street Seaport is sinds kort ook de eerste Amerikaanse lokatie van 10 Corso Como, het populaire culinair en shopping concept van Carla Sozzani in Milaan.

Pier 17 is nu vervangen door een nieuw, glanzend, glazen gebouw dat doet denken aan een reusachtige serre. Binnen wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de inrichting. Op het dak werd onlangs een schaatsbaan geopend met zicht op de Brooklyn-, Manhattan- en -Williamsburg-bruggen, de East River en de skyline van downtown Manhattan. Het panorama is prachtig, vooral na zonsondergang. Naast de ijspiste ligt bar-restaurant R17. De ruimte is ingericht als een traditionele chalet met open haarden en meubels in Scandinavische stijl.

Binnenkort zullen bekende chefs zoals Jean-Georges Vongerichten, Andrew Carmellini en David Chang van Momufuku er restaurants openen. Er is ook een vestiging gepland van het Californische bio-restaurant Malibu Farm. Voor deze zomer is een hele reeks evenementen gepland, gaande van concerten, tot filmvoorstellingen in open lucht en dansfuiven op het dakterras.

PIER 17, 89 South Street, Manhattan.

Advertisements
This entry was posted in architectuur, culinair, Downtown, shopping and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s