OP REIS NAAR DE DOMINICAANSE REPUBLIEK IN NEW YORK

Bakkerij in de 207th Street

Een van de vele aantrekkelijke dingen in New York is dat je er op wereldreis kunt. Gesteld dat je de sfeer wil opsnuiven van de Dominicaanse Republiek dan neem je gewoon de metro naar het noorden van Manhattan et voilà. Daar, vanaf de 145ste straat in Washington Heights tot de 220ste straat in Inwood, ben je in de wijk die sinds kort officieel is uitgeroepen tot de ‘Little Dominican Republic’. Het aantal New Yorkse Dominicanen werd tijdens de laatste volkstelling (2010) geschat op 675.000. Daarmee is het de grootste immigrantengroep in New York. Op nummer twee staan Chinezen en nummer drie Jamaicanen.

179th Street

Een van de heel sfeervolle straten in de Kleine Dominicaanse Republiek is de 207de straat. Je zult er meer Spaans dan Engels horen. In restaurants zoals John’s Fried Chicken staan authentieke Dominicaanse gerechten op het menu zoals ‘locrio de longaniza’ en ‘cocido de pata de vaca’ (‘gestoofde koeiepoot’). De eettent is op zijn levendigst op vrijdag en zaterdag tussen 3 en 4 uur ‘s nachts wanneer de uitgaanders uit de omliggende nightclubs hun honger komen stillen. Net zoals in zwarte wijken functioneren kapsalons ook in de Dominicaanse wijk als een soort buurthuizen. Mannen die zin hebben om een mondje Spaans te spreken terwijl hun haar wordt geknipt kunnen onder meer terecht bij Los Taxistas Barber Shop op de 207de straat bij de 10de Avenue.

182th Street

Wat de Little Dominican Republic ook authentiek maakt zijn de vele straatverkopers die Dominicaanse snacks verkopen zoals ‘tostones con huevo frito (‘bakbanaan met gefrituurd ei’), ‘picca pollo’ (‘gefrituurde kip’), ‘chulitos (‘yuca’ met vlees, kaas of chile) en zoet zoals verse fruitsalades van mango of kokosnoot-ijs. De bakkerijen zijn een feest voor het oog met hun torenhoge kaloriebommen van taarten versierd met felle kleuren. Veel bewoners van de wijk zijn eerder arm. Gelukkig kunnen ze er terecht in winkels waar ze hun kinderen en zichzelf voor relatief weinig geld in het nieuw kunnen steken. Bent u op zoek naar zwarte lakschoentjes en een geëlaboreerd jurkje van kant en tule voor dochterlief of een kleurig maatpakje en bijpassend vlinderdasje voor zoonlief dan bent u ook in de juiste buurt. Hasta la vista.

178th Street

This entry was posted in noord-Manhattan, Straatbeelden and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s