TERUG NAAR SCHOOL IN NEW YORK

Het nieuwe schooljaar start dit jaar in New York op 5 september. Het onderwijssysteem in de stad is gigantisch. New York telt 1.700 stadsscholen met 75.000 leraren en 1,1 miljoen scholieren. Die scholen zijn gratis. Het jaarlijks budget voor het stadsonderwijs is 25 miljard dollar (21,5 miljard euro).

PS 8 (Public School 8) in Brooklyn

De kwaliteit van de stadsscholen loopt erg uiteen. Van supergoede scholen waar men moet slagen in een ingangsexamen om toegelaten worden, tot scholen waar de kwaliteit van het onderwijs ondermaats is. Naast de gratis stadsscholen telt New York nog 900 privé-scholen voor een half miljoen scholieren. Het gemiddeld inschrijvingsgeld is daar12.000 dollar voor het lager onderwijs en 22.000 dollar voor het middelbaar. De duurste en meest elitaire privé-school in New York is Trinity (139 West 91th Street).

Trinity School in de Upper West Side

Reken op ruim 52.000 dollar per jaar per kind. Er is één leraar voor elke zes leerlingen. Trinity is een christelijke school. 66 % van de New Yorkse privé-scholen zijn religieus (de meerderheid daarvan katholiek en joods). Een andere heel exclusieve school is Léman Preparatory School in Broad Street, vlakbij de New York Stock Exchange (de beurs). Daar school lopen kost 45.000 dollar per jaar per kind. Internaat kost 79.000 dollar. En ja, het eten van de kids is daarin inbegrepen.

De dure Newyorkse prive-scholen inspireerden de tv-serie Gossip Girl

This entry was posted in scholen, Upper West Side and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s