NEW YORK BLIJFT VERGROENEN

Pier 3

New York kreeg er deze zomer drie nieuwe parken bij langs de oever van de East River. Tot tien jaar geleden nog waren het onuitnodigende verlaten terreinen met vervallen industrieële panden en afbrokkelende pieren. Vandaag zijn het oasen met prachtige uitzichten op de rivier, uitnodigend voor groot en klein.

PIER 3  (zie foto hierboven) is de nieuwste fase van het superpopulaire Brooklyn Bridge Park. De bijna 2 ha. grote pier is omgevormd tot een intiem en weelderig stuk groen met kronkelende paden en verrassende uitzichten over het water en op de skyline van downtown Manhattan. Net als de rest van Brooklyn Bridge Park werd Pier 3 ontworpen door de Amerikaanse landschapsarchitect Michael Van Valkenburgh.

DOMINO PARK in Brooklyn werd aangelegd op het terrein van de voormalige Domino Sugar fabriek. De fabriek sloot in 2004. In 2000 en 2001 waren haar arbeiders 20 maanden lang in staking. Het was het langste arbeidsconflict in de geschiedenis van New York. Vandaag is het voormalige fabrieksterrein in handen van de projectontwikkelaars Walentas van Two Trees. Er zijn kantoren en flats gepland. Als deel van hun promotiecampagne legde Two Trees eerst een park aan langs het gepland complex. Domino Park (2 ha groot) opende begin juli. Het is een immens succes. Kinderen amuseren zich kostelijk op het speelplein van het park waar ze onder meer heerlijk kunnen afkoelen onder de sproeiers.

De ontwerper, kunstenaar Mark Reigelman, was geinspireerd door de suikerraffinaderij die er ooit stond. Hij verwerkte in zijn design onder meer twee van de oude suikersiroop-tanken en twee reusachtige hijskranen. De nieuw aangeplante bomen geven voorlopig nog niet veel schaduw maar de bries die van over de rivier waait doet alvast goed.

HUNTERS POINT SOUTH PARK in Long Island City, Queens is de nieuwe publieke tuin van wat een woonproject met 5.000 flats zal worden. Het is een combinatie van intieme groene hoekjes aangeplant met inheemse plantsoorten, speeltuinen, fiets- en wandelpaden, picknick-tafels, een basketbal-plein en een tien meter-hoog platform dat als de boeg van een schip over de rand van de rivier uitsteekt. De grootste attractie van het nieuwe park is het onwaarschijnlijk mooie zicht op de skyline van midtown Manhattan.

TIP: de drie nieuwe parken vormen een mooie daguitstap op een warme zomerdag. De East River Ferry is de ideale manier om de parken te bereiken en kost niet meer dan de subway (https://www.ferry.nyc).

Advertisements
This entry was posted in Brooklyn, natuur, parken, Queens and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s