TE PAARD DOOR CENTRAL PARK

Een originele manier om Central Park te verkennen is te paard op het originele 19de eeuwse ruiterspad. Deze week maakte ik een tochtje op Oscar, een witte schimmel. Hij is een van de twintig goed verzorgde paarden van Central Park Sightseeing. Het privé-bedrijf biedt tochten aan van 1 of 2 uren. Voor de jongsten zijn er korte pony-ritjes. Tijdens de tocht die ik maakte, waren we met drie ruiters. Elk van ons kreeg een begeleider die naast ons meewandelde. Die van mij heette Lisa. “Oscar zal regelmatig proberen proberen knabbelen aan struiken en bomen”, had ze me verwittigd. Dat klopte maar Lisa toonde wat ik moest doen en tot mijn verbazing gehoorzaamde het paard me. Ik heb al ontelbare keren door Central Park gefietst en gewandeld maar naar de natuur en mensen kijken vanop een paard is echt uniek.

Lisa en Oscar

Central Park Sightseeing heeft 20 paarden. Ze maken deel uit van een totaal van 220 paarden die in het park ofwel koetsen trekken ofwel ruiters vervoeren. De paardenstallen, vier in totaal, liggen aan de Westkant van Manhattan, niet ver van de Hudson. Niet iedereen is daar gelukkig mee. Om van en naar hun stallen te stappen, moeten de dieren door druk verkeer. Er gebeuren wel eens ongelukken. Het zou veel beter zijn als de paarden op stal zouden kunnen in het park zelf. Daar wordt al jaren over gedebatteerd. Er is ook een kamp van gepassioneerde New Yorkse dierenliefhebbers die paarden en koetsen volledig willen verboden zien in de stad.

Het paard heeft een lange weg afgelegd in New York. In 1880 werd het aantal op 150.000 tot 175.000 geschat. Paarden waren essentieel voor de economie van de stad. Sommige van de dieren werden in de watte gelegd, anderen werden afgebeuld tot ze er letterlijk bij neervielen.

In 1880 alleen al werden 15.000 paardelijken verwijderd uit de straten van New York. In Brooklyn is er een mooi strand dat Dead Horse Bay heet. De plek heeft zijn naam te danken aan de vele paardelijken die er ooit werden gedumpt. Ach die goede oude tijd. Niet alleen moesten New Yorkers en toeristen op straat vaak rond paardelijken maneuvreren maar ook uitkijken voor de onvermijdelijke hopen paardeuitwerpselen. Er werd wat afgeklaagd over de stank, de vliegen en het hels lawaai die de paardehoeven en karrewielen maakten op de ‘Belgian cobblestones’ (kasseistenen).

De paarden die u vandaag ziet in Central Park moeten verplicht 5 weken per jaar ‘op vakantie’ buiten de stad. Ze mogen niet meer dan 9 uren per dag werken. En vanaf 35 C in de zomer of -8 C in de winter moeten ze op stal blijven.

voor info en reservaties: CENTRALPARKSIGHTSEEING.COM

Advertisements
This entry was posted in parken and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s