KUNST, OVERAL (3)

Kennis geeft je vleugels, lijkt bovenstaande sculptuur van de beroemde Duitse kunstenaar Anselm Kiefer te zeggen. Het werk heet Uraeus, is haast zeven meter hoog en heeft een vleugelwijdte van tien meter. Het is geinstalleerd aan de Fifth Avenue-ingang van Rockefeller Center. Wie goed zoekt, vindt er allerlei verwijzingen in naar de Egyptische en Griekse mythologie. Maar het werkt ook zonder die cultuurhistorische referenties. Uraeus is te zien tot 22 juli.

In the Garment District (Broadway tussen 42nd en 34st Street) zijn zeven werken geinstalleerd van de Taiwanese kunstenaar Kang Mu Xiang. Ze zijn gemaakt van afgedankte kabels die in een eerder leven liften trokken in Taiwanese wolkenkrabbers. De artiest kreeg de hulp van gevangenen om de meer dan 500 km kabel te reinigen. “Rebirth” is de titel van de installatie die te zien is tot 15 september.

In de tuin van “The Cloisters” in noord-Manhattan heeft de IJslandse kunstenares Steinnun Thorarindottir beelden geplaatst die verwijzen naar de collectie van dit mooie museum. Het gebouw van the Cloisters is samengesteld uit ruines van Franse en Spaanse kloosters. Het bevat een mooie selectie van de collectie van middeleeuwse kunst van het Metropolitan Museum (waaronder heel wat uit Vlaanderen). Het uitzicht op de Hudson vanuit de Cloisters is adembenemend. Met de beelden van Thorarindottir heb je nu nog een extra-reden om deze ondergewaardeerde plek te bezoeken. De installatie heet “Armors” . Drie androgene figuren staan oog in oog met drie gepantserde ridders.  Tot 13 september.

This entry was posted in Kunst in NY, parken, Straatbeelden and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s