PRONKSTUK

Enkele dagen geleden bezocht ik Hearst Castle (1919-1947) in California,  de opulente fantasie van wijlen William Randolph Hearst. De man erfde een groot familiefortuin. Daarbij verdiende hij zelf ook veel geld als media-magnaat. Zijn specialiteit was ‘fake news’, onder meer om een oorlog te stoken met Spanje die de VS Cuba opleverde. Meer nog dan door zijn kasteel werd Hearst vereeuwigd door de film Citizen Kane die Orson Wells over hem maakte: Citizen Kane, volgens velen de beste film aller tijden. Hearst liet zijn kasteel -eigenlijk een collectie van gebouwen- optrekken op een van de hoogste heuvels van de meer dan 300km2 grote ranch van zijn ouders met zicht op de Stille Oceaan.

zicht vanuit de tuin

De twee torens zijn geinspireerd op een Spaanse kerk. De klokken werden vervaardigd in België.

De gevels en de interieurs zijn een amalgaam van bouwelementen en voorwerpen afkomstig uit Europese kerken en kastelen. Zo hangen er minstens tien Vlaamse wandtapijten. De mooiste ruimte is het ‘Romeinse’ zwembad ingelegd met blauw Venetiaans glas en goudmozaiek. Het is een van drie zwembaden waarin beroemdheden zoals Charlie Chaplin, Gary Grant en Walt Disney zwommen.

Hearst pendelde tussen de oost- en westkust. Het wereldhoofdkwartier van Hearst Communication was en is nog steeds in New York, niet ver van Columbus Circle. Het opvallende gebouw bestaat uit zes verdiepingen die Hearst in 1928 liet optrekken als basis voor een wolkenkrabber die pas 80 jaar later zou voltooid worden door de Engelse architect Norman Foster.

Advertisements
This entry was posted in architectuur, Midtown, VS buiten New York and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s