EEN TRUMP-EFFECT

Aanschuiven voor de paspoortcontrole in de JFK-luchthaven

Al sinds de verkiezingen van vorig jaar ben ik bang voor een Trump-effect op het toerisme. Tot nu toe dacht ik dat het wel meeviel want zelf zag ik het aantal aanvragen voor rondleidingen niet dalen, integendeel.  Hier in New York leken op populaire plaatsen zoals Times Square en de High Line meer toeristen rond te lopen dan ooit. En een directeur van een Vlaamse reisorganisatie zei me dat de boekingen voor de VS lopen als een trein.

En toch. Volgens recente cijfers van het ministerie van Handel kregen de VS in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 700.000 buitenlandse bezoekers minder over de vloer dan in dezelfde periode in 2016. De grootste daling betreft toeristen uit moslimlanden (het Midden-Oosten en Afrika) maar ook het aantal Europese toeristen is met 10,1 procent verminderd.  Van de Europese landen is de daling het grootst in Zwitserland ( min 28 procent) gevolgd door België (min 20 procent) en Groot-Britannië  (min 15,5 procent).

Het is natuurlijk niet bewijsbaar dat die daling voornamelijk aan Trump te wijten is maar ze valt wel samen met een achteruitgang van het imago van de VS in de wereld. Volgens een peiling van het Pew Research Center in juni had 49 procent van de ondervraagden in 37 landen een positieve opinie over de VS, tegenover 64 procent op het einde van Obama’s regering.

“Het lijkt aannemelijk  dat de politiek en de rethoriek van de huidige regering antipathie tegenover de VS aanwakkeren en dat dit het reisgedrag beinvloedt”, zegt Adam Sacks, de voorzitter van het researchbureau Tourism Economics.

Volgens Tourism Economics betekent de daling een verlies van 2,7 miljard dollar voor de Amerikaanse economie.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s