EEN MUUR IN HET PARK

New Yorkers die deze week door Washington Square wandelden, konden een stukje meenemen van “Muro”, een tijdelijke muur van de Mexicaanse kunstenaar Bosco Sodi.

Muro is natuurlijk een verwijzing naar de plannen van Trump om een muur te bouwen tussen Mexico en de VS.  Hij komt er op een moment waarop Trumps beslissing  om DACA af te schaffen, zij het met zes maanden uitstel, veel beroering heeft gewekt. Daca is een regeling ingevoerd door Obama die meer dan 800.000 kinderen van ongedocumenteerde immigranten beschermt tegen deportatie.

De muur werd donderdagochtend opgetrokken. Hij was 3 meter hoog en 9 meter lang. Hij bestond uit 1.600 bakstenen gemaakt door twintig ambachtslui in de Mexicaanse staat Oaxaca. Bosco Sodi installeerde de muur met de hulp van Mexicaanse kunstenaars en vrienden die in New York wonen.

Voorbijgangers mochten vanaf lunchtijd een baksteen, gesigneerd door Sodi, verwijderen. De symboliek was duidelijk. De muur was gemaakt uit Mexicaanse klei. Hij werd gesloopt door mensen die van over heel de wereld afkomstig zijn. Een aantal van de ambachtslui die de bakstenen maakten, hadden eerder als illegale immigranten gewerkt in de VS. Ook dat gaf de muur een extra-betekenis.

Bosco Sodi verdeelt zijn tijd over Brooklyn en het Mexicaanse Puerto Escondido waar hij directeur is van de kunstenaarskolonie Fundacion Casa Wabi, een prachtig aan de Stille Oceaan gelegen complex ontworpen door de Japanse architect Tadao Ando.

Enkele uren nadat de laatste baksteen van de Muro was verwijderd, werden Mexico en Guatemala geteisterd door een hevige aardbeving. Ook Oaxaca werd zwaar getroffen. Elke catastrofe in de wereld raakt een aantal New Yorkers die zich zorgen maken over familie en vrienden. Het aantal Mexicanen in New York City wordt op zo’n 200.000 geschat. Om de sfeer van Oaxaca op te snuiven moet je naar wijken zoals Port Richmond (Staten Island) en East Harlem (Manhattan) waar een grote concentratie van mensen uit die staat woont. Velen van hen zijn indiaans. Hun moedertaal is vaak Mixtec of Zapotec.

Van 2 November tot 22 December is een solo-tentoonstelling van BOSCO SODI te zien in galerij Paul Kasmin, 293 10th Avenue in Chelsea, Manhattan.

Advertisements
This entry was posted in Kunst in NY, parken and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s