FLUSHING IS MEER DAN DE US OPEN

Zoals elk jaar rond deze tijd is Flushing, een wijk aan de oostkant van Queens, het centrum van het tennis-universum. De US Open is geen klein bier. Het tornooi dat twee weken duurt heeft 7000 mensen in dienst, lokt 700 000 fans uit heel de werld en levert de New Yorkse economie ruim 800 miljoen dollar op. “Vier uw jaarlijkse trip op de nummer 7 trein”, maant een vodka-reclame in de subway aan. Een por in de ribben van de out-of-towners die enkel voor de tennis naar Queens komen.

In de 17de eeuw stichtten Nederlandse immigranten van Nieuw Amsterdam een dorpje dat ze Vlissingen noemden, wat de Engelsen later verbasterden tot ‘Flushing’. De nummer 7-metrotrein die door Queens naar Flushing rijdt is bijgenaamd ‘the International Express’ omdat er in de wijken die hij doorkruist zoveel verschillende nationaliteiten wonen. Flushing is overwegend Aziatisch. De wijk heeft ruim 180.000 inwoners en minstens tweehonderd kerken en tempels van diverse godsdiensten. Flushing is een bakermat van religieuze tolerantie. In 1657 verbood de Hollandse gouverneur Peter Stuyvesant de pas gearriveerde Engelse Quakers om er religieuze bijeenkomsten te houden. Samen met andere bewoners vaardigden de kwekers daarop een proclamatie uit, de ‘Flushing Remonstrance’, die het recht op godsdienstvrijheid eiste. Het document wordt beschouwd als een inspiratiebron voor de Amerikaanse grondwet.

Main Street in Flushing

Het houten Old Quaker Meeting House op Northern Boulevard tussen Main & Union Street dat de Quakers in 1694 optrokken, is nu omringd door het tweede grootste Chinatown van New York. Het is welvarender dan het Chinatown van Manhattan. De wijk wemelt van de Chinese, Koreaanse en zuidoost-Aziatische tempels en kerken. In de Anglicaanse St George’s Church die van 1853 dateert worden missen opgedragen in Caraibisch Engels, Spaans en Chinees. Bezoek de Hindoe Temple Society als je je even in India wil wanen. De tempel, gewijd aan de god Ganesh, ligt in Bowe Street, tussen Holly & 45th Street. Zijn rijk versierde gevel werd overgebracht uit India. Liefhebbers van Aziatisch eten vinden in Main Street een grote keuze aan restaurants, kraampjes en theehuizen.

De hindoe tempel in Flushing

Flushing Town Hall, het voormalige gemeentehuis in neo-Romaneske stijl, werd in 1862 gebouwd. Het doet dienst als cultureel centrum en is open voor het publiek. Elk jaar wordt er het Chinese Nieuwjaar gevierd.

De drukst bezochte bestemming is vanzelfsprekend de Flushing Meadows Park-Corona Park waar de US Open doorgaat. De beroemde Unisfeer-wereldbol die altijd in beeld komt tijdens het tornooi is een restant van de wereldtentoonstelling die er in 1964 werd gehouden.

Naast het National Tennis Center is de grootste trekpleister Citi Field, het baseball-stadion van de New York Mets, de eeuwige rivalen van de Yankees. Het stadion dateert van 2009 en vervangt het legendarische Shea stadion waar the Beatles en vele andere sterren optraden. Andere attracties in het park zijn de Queens Zoo, de Queens Botanical Garden, de interactieve New York Hall of Science en het Queens Museum of Art. Dit laatste museum toont vooral werk van hedendaagse kunstenaars. Zijn pronkstuk is de ‘Panorama of the city of New York”, een reusachtige maquette van de 5 stadsdelen waar 895.000 schaalmodellen van gebouwen op staan.

Flushing grenst aan Corona, de wijk waar Louis Armstrong woonde van 1943 tot aan zijn dood in 1971. Zijn huis, met zijn goed bewaard, aandoenlijk kitscherig interieur, is nu een museum over  Armstrong en de geschiedenis van de jazz.

In de 19de eeuw waren er veel boomkwekers in Flushing. Een van hen plantte er in 1847 een jonge treurbeuk die hij in Belgie had gekocht. De boom ging dood in 1998 maar uit zijn scheuten groeiden nieuwe bomen. Ze zijn te zien in Weeping Beech Park op 37th Avenue tussen Parsons Boulevard en Bowne Street.

 

Advertisements
This entry was posted in feesten en events, parken, Queens and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s