PICKNICKEN TUSSEN GRAFZERKEN

Green-Wood cemetery in Brooklyn

De gemiddelde toerist zal er waarschijnlijk niet aan denken in New York rond te dwalen tussen de zerken. Maar zelfs als hij dat niet doet, dan nog stapt hij over duizenden lijken. Tientallen begraafplaatsen werden in de loop van de tijd achteloos met gebouwen, asfalt of parken bedekt. Washington Square, City Hall Park, Madison Square Garden, de New York Library: eronder barst het van de geraamten. Hier en daar resteert nog wel een aantal zeventiende- en achttiende-eeuwse graven, zoals rond Trinity Church aan Wall Street, op de joodse begraafplaats in Saint James Place of aan de rand van Soho in de crypten van wat Newyorkers ‘the old Saint Patricks Cathedral’ noemen. De meeste zijn van prominente families. Vandaag is er in Manhattan nog één enkel actief kerkhof, Trinity Church Cemetery and Mausoleum, waar per uitzondering nog wel eens een gefortuneerde dode wordt bijgezet. De rest wordt hygienisch van het krappe eiland afgevoerd.

Ingang van Green-Wood Cemetery

De negentiende-eeuwse Newyorkers geloofden dat lijken de lucht bezoedelden. Dus moesten ze buiten de stad begraven worden, tussen bomen die de lijkenlucht zouden zuiveren. Mijn lievelingsbegraafplaats, Green-Wood Cemetery, was het spectaculaire eerste resultaat van die redenering. Ze dateert van 1838 en ligt in het hart van Brooklyn. Als je door de grandioze neogotische inrijpoort aan Fifth Avenue en 25th Street binnenstapt, begrijp je meteen waarom de plaats, na de Niagara-watervallen, de populairste trekpleister voor Victoriaanse toeristen was. Voor je ligt een 198 hectaren grote oase met statige bomen, kronkelpaden, heuvels, riviertjes en meren. Hier en daar staan schuilhokken, als je gebouwen die onder meer een Italiaanse en Zwitserse villa imiteren zo kunt noemen. Het is lang geleden dat toeristen hier tochtjes maakten met paard en koets, gevolgd door een picknick aan een van de romantische, door eenden, zwanen en reigers bezochte meren. De Victoriaanse redenering had iets aanlokkelijks logisch: trek je terug op een idyllische plek en bezin je over de dood als een verzoening met de natuur. In Green-Wood was dit een onderhoudende bezigheid. Daar zorgden tal van excentrieke Newyorkers voor door zich grootse en dure monumenten op de buik te laten zetten om ook na hun dood bewonderd te worden.

Het Steinway mausoleum

Hier ligt de Steinway-van-de-piano’-familie in een monumentaal graf, dat in de jaren 1870 werd gebouwd met plaats voor de kisten van 150 nakomelingen. Daar rust een mijnmagnaat die erop stond dat zijn graf verwarming had. Wat verder ligt Samuel Morse en Peter Cooper, die respectievelijk de telegraaf en de stoomtrein uitvonden. Niet ver van hen ligt Lola Montez, het liefje van niet alleen Franz Liszt maar ook van Alexander Dumas en koning Ludwig I van Beieren. Her en der pronken standbeelden van Griekse goden, paarden en soldaten. En talrijke grafkapellen zijn opgesmukt met nu onbetaalbare Tiffany-glasramen. Je hebt dagen nodig om de plaats te verkennen. Er liggen meer dan 560.000 mensen begraven. Alleen al om het groen te onderhouden zijn er voltijds 135 mensen aan het werk. Sommige van de graven hebben het extreme klimaat en het bezoek van dieven en vandalen slecht doorstaan: hier ontbreekt een marmeren neus of een hand, daar is een barst in een bronzen plaat en ginder ligt een glasraam aan diggelen. Het draagt bij tot de vreemde charme van de plek.

Er liggen meer dan 400 artiesten begraven. Onder hen de in Brooklyn geboren schilder Jean-Michel Basquiat die in 1988 op 27-jarige leeftijd stierf door een overdoses heroine. In mei werd een schilderij van Basquiat verkocht voor 110,5 miljoen dollar. Enkele weken geleden werd zijn graf schoongemaakt door Franse vrijwilligers.

Een van de bekendste beelden in Green-Wood is het standbeeld van de godin Minerva. Ze lijkt te wuiven naar het Vrijheidstandbeeld in de verte.

Meer info:

http://www.green-wood.com/2010/visit-on-your-own/

Advertisements
This entry was posted in architectuur, Brooklyn, Kunst in NY, parken and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s