DE GROENE BRONX

Groen – sceptici lachen nu misschien – is een van de grootste attracties van de Bronx. Zelfs de South Bronx heeft een elegante parel, het mooi gerestaureerde Crotona Park.

Crotona Park

De bekendste oase is de Bronx Botanical Garden, gelegen in een 20 hectaren-groot bos, het enige restantje maagdelijk woud in New York City. De beroemde tuin bezit een weelde aan bloemen, zeldzame planten en bomen, alsook imposante tropische serres, opgetrokken in 1902.

Bronx Botanical Garden

Om deze tuin goed te bezoeken moet je een hele dag uittrekken. Vandaag echter wil ik u meenemen naar een ander groen juweel, in de opulente villawijk Riverdale in het noorden van de Bronx.

Je kunt met de metro naar Riverdale maar wie graag fietst kan er een ontspannende dagtocht van maken vanuit Manhattan. Je krijgt er een beeld van de Bronx van in de tijd toen het nog een groene voorstad was. Je komt er terecht tussen enorme villa’s omringd door parkachtige tuinen en smalle straten die kronkelen naar de Hudson. Je passeert enkele negentiende-eeuwse, Engels aandoende kerkjes en bordjes waarop ‘Private Street’ staat. Er is één enkele villa waarvan de tuinen en gebouwen open zijn voor het publiek: Wave Hill.

De tuin in Wave Hill

De lente is er de drukste tijd. Het is dan ook doorgaans een prachtseizoen in New York. Bloemen en bomen schieten allemaal tegelijk wakker. De enorme magnoliabomen aan de ingang ruiken zoet. Het wemelt van tulpen, hyacinten en gele narcissen. Mensen zonnen op het gras. Het domein omvat elf hectaren heerlijkheid, waarvan de aanleg werd begonnen in 1843 door een advocaat die William Lewis Morris heette. Zijn originele villa staat er nog steeds. Diverse beroemdheden hebben er korte of lange tijd verbleven: Charles Darwin, Teddy Roosevelt, Mark Twain, Toscanini. Allemaal keken ze vol bewondering vanaf de Pergola Overlook naar het prachtige landschap: de uitgestrekte hemel, de brede Hudson, het heldere licht en aan de overkant in New Jersey de beboste kliffen van het Palissade Park, dat onder druk van hartstochtelijke natuurliefhebbers al in 1900 tot beschermd natuurgebied werd verklaard. Dit plekje is het betoverende hart van Wave Hill.

Wie in het Metropolitan Museum de schilderijen van de negentiende-eeuwse Hudson River school heeft bewonderd, ziet een perfect voorbeeld van wat de kunstenaars inspireerde. De tuin is klassiek ingedeeld: een bloementuin met ouderwetse en nieuwe planten, serres, tuintjes met kruiden, cactussen, wilde bloemen en water- en schaduwplanten, rotsen en een stuk wild bos. En mocht je tijdens je bezoek aan de New Yorkse zomerhitte willen ontsnappen, een koele bries is hier altijd verzekerd.

Van Cortlandt park

Van Wave Hill is het niet zo ver naar het 454 hectaren-grote Van Cortlandt Park. Het was ooit deel van het domein van Jacobus Van Cortlandt wiens Nederlandse vader Oloff in 1637 naar Nieuw Amsterdam emigreerde. Je kunt er wandelen door een bos van honderd jaar-oude bomen, paardrijden, golven, kajakken, zwemmen in de zomer, langlaufen in de winter en kijken naar West- en Oost-Indiers die cricket spelen. Je kunt er het oudste (1748) gebouw van de Bronx bezoeken, het voormalig landhuis van een van de zonen van Jacobus, dat nu het Van Cortlandt House Museum is. Het interieur evoceert de 18de eeuw.

Van Cortlandt House

Elk jaar worden kleine Bronxenaartjes uitgenodigd om er Sinterklaas te vieren op oud-New Yorkse wijze.

Aangrenzend aan het park is het 160 hectaren grote, groene Woodlawn Cemetery waar beroemdheden liggen begraven zoals Duke Ellington, Herman Melville en Miles Davis. Soms zie je er vossen tussen de mausolea kuieren.

Advertisements
This entry was posted in Bronx, natuur, parken and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s