OP WERELDREIS IN QUEENS

Jackson Heights

In New York kun je op wereldreis gaan zonder de stad te verlaten. Wie bijvoorbeeld op één namiddag van de sfeer van India en Zuid-Amerika wil proeven, hoeft slechts de metro te nemen naar Jackson Heights in Queens. Indische immigranten van ver buiten New York zakken af naar het Little India op 74th St tussen Roosevelt en 37th Avenue. Ze kopen er bruidsjuwelen, sari’s, Indische muziek en Bollywood DVD’s.

‘little India’

De grootste attractie is culinair. De restaurants serveren authentieke Indische keuken. Een van de bekendste, Jackson Diner, is tevens een informeel buurthuis. Je kunt er je curry verorberen terwijl je naar Hindi-soaps kijkt.

Loop zeker ook Pathel Brothers binnen als je graag Indisch kookt. De zaak heeft de reputatie van het grootste kruidenaanbod van New York te hebben.

De voedingszaak waar je je de ogen het meest de kost kunt geven, is Maharaja Sweets & Snacks waar de fel gekleurde groene, oranje en rode gebakjes gul besprenkeld zijn met zilveren glittertjes.

maharaja sweets

Tegen 2011 hadden zich aan de rand van Little India ook genoeg Tibetaanse restaurants gevestigd dat er al gesproken werd over een Little Tibet.

Om de hoek van Little India dendert de metro over een viaduct. Daaronder, op Roosevelt Avenue, is er een druk miniatuur-Zuid-Amerika. Er is een duizelingwekkend aanbod van eetgelegenheden, van Argentijnse steakhouses tot Colombiaanse bakkerijen en taco-standjes die tot diep in de nacht open zijn.

Hier kunnen immigranten hun heimwee verdrinken in een van de vele ‘sportbars’ die vaak ook werk bieden aan schaars geklede latina-danseresjes. Vele recente immigranten zijn hier zonder hun vrouwen. Voor vrouwelijk gezelschap gaan ze naar tenten zoals de Flamingo waar meisjes betaald worden om te dansen met de klanten, een praktijk die taxi-dansen heet. Jackson Heights is ook de plaats bij uitstek voor latino gay-bars and -dancings. Ze heeft de oudste gay community van New York. Die ontstond in de jaren 1930 toen hier veel vaudeville-acteurs kwamen wonen. De wijk heeft zelfs haar eigen jaarlijkse Gay Pride Parade.

Club Evolution, gay latin club in Jackson Heights

Jackson Heights had niet altijd zo’n tolerante reputatie.  In de zijstraten staan veel geklasseerde woningen en flatgebouwen met grote binnentuinen daterend uit de jaren 1920. Het zijn mooie gebouwen in neo-tudor en neo-gothische stijl. De mooiste zijn te zien op 70th Street, tussen 34th Avenue en Northern Boulevard, en op 34th Avenue, tussen 76th en 77th Street en tussen 80th en 81st Street. Om er te wonen moest je blank en protestant zijn. Joden, katholieken en zwarten waren er lang niet welkom. Die tijd is voorgoed voorbij. Jackson Heights en het aanpalende Elmhurst zijn in de laatste decennia de meest gediversifieerde wijken van Amerika geworden. In de oude protestantse Community Methodist Church van Jackson Heights zijn er nu diensten in het Spaans en in Mandarijns. In Elmhurst steekt het rijk versierde gouden dak van een boedistische tempel boven de omliggende huizen uit.Dat is de Wat Buddha Thai Thavorn, de grootste Thaise tempel in New York.

De Wat Buddha Thai Thavorn tempel

Jackson Heights gaat er prat op dat het de woonplaats was van beroemdheden zoals Charlie Chaplin en de geboorteplaats van twee wereldberoemde uitvindingen: het gezelschapsspel Scrabble en de fotocopiermachine.

 

Advertisements
This entry was posted in culinair, feesten en events, Queens, shopping, Straatbeelden and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s