VOORBIJ HARLEM

Fort Tryon Park

Het meest noordelijke stuk van Manhattan, ten noorden van Harlem, staat zelden op het verlanglijstje van toeristen. Toch zijn er zeer aangename en pittoreske stukken. Er zijn twee prachtige parken met adembenemende uitzichten op de Hudson en de George Washington-brug. In Fort Tryon park ligt een bekend museum: the Cloisters, een stemmig gebouw opgetrokken uit de ruines van Franse en Spaanse kloosters. Het is een afdeling van het Metropolitan Museum en huisvest een mooie collectie van Middeleeuwse kunst, waarvan vrij veel van Vlaamse makelij.

The Cloisters

Manhattan was een dicht bebost eiland toen de eerste blanke kolonisten er voet aan wal zetten. Sindsdien zijn de bossen er aan een snel tempo verdwenen. Alleen de noordpunt van het eiland werd ongemoeid gelaten. Die plaats heet nu Inwood Hill park en is het tweede grootste park van Manhattan. In tegenstelling tot het grootste, Central Park, ziet het er nog min of meer uit als in de tijd toen de Lenape-indianen er jaagden. Het was hier dat Hollanders Manhattan ‘kochten’ van de indianen voor het equivalent van 24 dollar. Er hangt nog een plaat in het park om dat commercieel sukses te gedenken. Het gebied rond het park bleef dun bevolkt tot de subway werd gebouwd. Daarna spoelde de ene immigrantengolf na de andere noordwaarts. Ieren, Grieken, joden. Vanaf de jaren 1950 werd de influx overwegend latino. Eerst Cubanen en Puertoricanen, dan Dominicanen die nu de meerderheid vormen in Inwood. De drukke hoofdstraten, Broadway en Dyckman, ogen exotisch. De winkels zijn er goedkoop maar niet alle winkelmeisjes kunnen je in het Engels bestellen.

In Inwood loopt de metro bovengronds

De latino’s van Inwood maken gretig gebruik van de weiden en speelvelden aan de ingang van het park. Op zonnige weekends zie je er honderden ravotten, voetbal en baseball spelen, barbecuen. Je hebt er, net als in Fort Tryon park,  een overweldigend uitzicht op de Harlem river, de brede Hudson en de kliffen en bossen aan de overkant in New Jersey.

Baseball in Inwood Hill Park

Maar de westelijke helft van het park blijft, naar stadse normen, verlaten. Je kunt er soms lang tussen de oude bomen wandelen zonder iemand tegen te komen. Er is een moeras. Er zijn ravijnen en grotten die zelden geexploreerd worden. Alleen daklozen zoeken in die laatste soms een onderkomen. Jimmy Jarvis woonde zes jaar in een van die grotten. Hij was een talentvolle musicus die na een crisis in zijn leven had beslist om zich terug te trekken. De nood aan mensen om zich heen deed hem uiteindelijk verhuizen naar een tehuis voor daklozen in Harlem. In een park in die buurt kreeg hij een kogel door het hoofd. Dader spoorloos. Het jaar was 1989. De misdaad was veel hoger toen. In het verlaten Inwood Hill park was Jarvis veiliger dan in Harlem.

In Inwood Hill park kun je je ver van de stad wanen

De enigen die de westkant van het park vaak gebruiken, zijn de joggers. In 2004 werd een van hen vermoord. De zaak kreeg veel aandacht omdat de moord overdag in een stadspark gebeurde en het slachtoffer een mooie blonde 20-jarige studente was aan de bekende Juillard-muziekschool. Ze was gewurgd. De dader had haar lijk naakt geposeerd in een rustende houding en er bloembladjes rond gestrooid. Hij werd nooit gevonden. Sindsdien zijn er geen moorden meer gebeurd in Inwood Hill Park. Er wordt meer gejogd dan ooit.

Inwood Hill park en de Henry Hudson-brug naar de Bronx

Advertisements
This entry was posted in parken and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s