BELGIUM ON CENTRAL PARK

Elke Belg die naar New York komt, zou eigenlijk eens Fifth Avenue moeten afwandelen tot aan nr 820, ter hoogte van de 63ste straat. Veel Belgen beseffen niet dat ze een klein beetje mede-eigenaar zijn van wat beschouwd wordt als een van New Yorks meest exclusieve adressen. Van de overkant van de straat, waar Central Park zich in haar 340 hectaren-grote glorie uitstrekt, heb je er een goed zicht op. Het twaalf verdiepingen tellende gebouw is opgetrokken in zandsteen en geinspireerd op een Italiaanse  palazzo in  neo-renaissancestijl. Het dateert van 1916. Het koste indertijd één miljoen dollar om te bouwen. De grond waarop het staat, kostte evenveel. Dat waren ongehoord hoge bedragen een eeuw geleden. Het gebouw bestaat uit  twaalf appartementen. Twee ervan zijn duplexen; de tien andere beslaan elk een volledige verdieping. De appartementen tellen ongeveer elk ruim 600  vierkante meter. Ter vergelijking: de flat van de concierge van het gebouw is 70 vierkante meter groot. Elke reuze-flat heeft marmeren vloeren en verschillende open haarden. De buitenmuren zijn 75 cm dik en de plafonds 3,35 meter hoog. De salons en eetkamers kijken uit over Central Park. De vijf slaapkamers kijken uit op 63rd Street en de zeven personeelskamers liggen achteraan.

In de jaren zestig is de Belgische staat zo voorzienig geweest om de tiende verdieping van het gebouw te kopen. Het is daar dat de Belgische consul-generaal sindsdien resideert met zijn of haar gezin en recepties geeft in de riante salons. Tot begin januari 2017 was dit consul-generaal Marc Calcoen en zijn vrouw Miek. De twee West-Vlamingen mochten het appartement vier jaar hun thuis noemen. Intussen zijn ze verhuisd naar Madrid waar Marc benoemd is tot ambassadeur. Volgens Miek is hun nieuwe residentie 2,5 keer zo groot als in New York. De nieuwe bewoonster in hun oud stekje is consul-generaal Cathy Buggenhout.

Recepties of diners bij de consul-generaal verlopen vlekkeloos. De lobby van het gebouw is dag en nacht bemand door portiers in uniform  die de gasten begroeten. Een lift-bediende neemt hen mee naar de tiende verdieping. De lift opent rechtstreeks in een hall die groter is dan een gemiddelde studio in Manhattan. De architecten zorgden ervoor dat elke flat bereikbaar was via drie liften:  een gewone passagierslift, een ‘party lift’ om groepen gasten snel in en uit te verplaatsen en een grotere dienstlift die rechtstreeks toegang geeft tot de personeelshal. De architecten voorzagen ook een lounge voor de privé-chauffeurs en parkeerplaatsen achter het gebouw. Elk appartement beschikt over een ruime privé-wijnkelder. De voortuin van nr 820 ligt er pico bello bij. In de lente bloeien er Japanse kerselaars. Het baldakijn dat de gasten moet beschermen tegen de regen is geflankeerd door bronzen lantaarns.

Nr 820 is een cooperatieve. Dit will zeggen dat de beheerraad beslist wie wel en niet in het gebouw mag komen wonen. Miljardair zijn is niet genoeg. Zo kregen Ron Perelman, de eigenaar van Revlon, en ‘corporate raider’ Asher Edleman (de inspiratie voor het personage Gordon Gekko uit de film “Wall Street”) het deksel op de neus. Zij zijn lang niet de enige.

De doyenne van het gebouw is de 97-jarige Jayne Wrightsman, weduwe van oliebaron Charles Wrightsman. Het Metropolitan Museum heeft een zaal naar het echtpaar genoemd toen het een groot deel van zijn collectie Franse antieken meubelen aan het museum schonk. Andere huidige en voormalige bewoners zijn onder meer Terry en Jane Samel (de vroegere CEO van Yahoo), Alfred Sloan Jr. (hoofd van General Motors) en Tommy Hilfiger. Deze laatste woonde er niet lang. Zijn flat is nu eigendom van mega-bouwpromotor Ara Hovnanian en zijn vrouw Rachel. Ze nodigden de Nederlanse meubel- en interieurontwerper Piet Boon uit om hun stek in te richten. Wit domineert. De nieuwe marmeren badkuip zou naar verluidt  2050 kg wegen.

Wit domineert in Piet Boons interieur

Wie een appartement koopt  in nr 820 Fifth Avenue moet cash betalen. Een lening aangaan is niet toegestaan. De beheerraad eist dat een potentiële koper liquide middelen bezit die minstens tien keer zoveel waard zijn als het appartement dat ze willen kopen. Wat betekent dat ze moeten beschikken over een spaarpotje van enkele honderden miljoenen dollar. De Belgische staat heeft dus in deze tijden van besparingen alom een mooi appeltje voor de dorst in dezelfde straat waar Trump zijn penthouse in Louis XIV-stijl heeft.

Dit stuk verscheen onlangs in het boeiende reismagazine Goodbye

 

Advertisements
This entry was posted in Belgie, Upper East Side and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to BELGIUM ON CENTRAL PARK

  1. Ik ontdekte nu pas deze Jacqueline’s New York. Dank je zeer voor deze zo interessante visies.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s