Het beste van New York zijn de New Yorkers

Pas gehuwde latino's in New York (foto: Elihu)

Pas gehuwde latino’s in New York (foto: Elihu)

Zes jaar geleden kreeg ik van Knack Weekend de opdracht om voor een speciaal reisnummer een stukje te schrijven over “het beste van New York”. Onze nieuwe president is zelf een New Yorker maar op de vraag wat er nu het beste is van deze stad, zou hij ongetwijfeld een heel ander antwoord geven dan ik. Zoals u weet heeft Trump het niet voor immigranten, vooral als ze een kleurtje hebben. Toch scoorde hij het best in regio’s met relatief weinig immigranten. In zijn eigen stad stemde de grote meerderheid tegen hem. New York is een immigrantenstad en net daarom zo boeiend. Hieronder mijn stukje van 2010, lichtjes aangepast.

623034138

“Wat is het beste van New York?” De moeilijkheid is dat elk antwoord op die vraag zo persoonlijk is. Iedereen die van de stad houdt, doet dit op zijn eigen manier. Auteur John Updike schreef dat echte New Yorkers “heimelijk geloven dat mensen die zeggen dat ze ergens anders wonen een grapje maken”. Wat mij betreft is de belangrijkste reden waarom ik hoop tot het einde van mijn leven een nest in New York te houden deze: nergens anders heb ik het gevoel in zo’n intens internationaal stedelijk labo te vertoeven. Meer dan 40 procent van de bevolking is in het buitenland geboren. Een groot deel van de rest heeft (legale of illegale) immigranten-ouders of -grootouders wiens Engels gekruid is met een buitenlands accent. In de lijst van “Hunderd reasons to love New York” die het weekblad “New York” in 2007 publiceerde, was nummer 3: “Omdat we trots zijn op de illegale immigranten in ons midden”. Er worden naar schatting 800 talen gesproken in de stad. Verschillende universiteiten hebben projecten opgezet om met uitsterving bedreigde talen te bestuderen in New York omdat ze hier meer gesproken worden dan in hun landen van herkomst. De kans om iemand Vlashki te horen spreken, een variant van Istro-Roemeens, is groter in Queens dan in de afgelegen bergdorpjes in Kroatie waar de immigranten die nu in New York wonen jaren geleden uit wegtrokken. Aramees, Chaldees, Mandaisch, Bukhari, Kashubisch en Chamorro zijn enkele andere zeldzame talen die de New Yorkse soep voorlopig nog kruiden. Een New Yorkse prof reisde helemaal naar Indonesie om er mensen te zoeken die nog Mamuju spraken. Hij vond niemand. Een tijd later was hij op een trouwfeest in Queens en voila, de man die naast hem aan tafel zat, sprak Mamuju.

Die fantastische cocktail van nationaliteiten en culturen zorgt er voor dat je in de stad voortdurend van heel de wereld kunt proeven. Manhattan, Queens, Brooklyn, de Bronx en Staten Island tellen samen 24.000 restaurants. Wie wil kan elke dag in een ander land eten. Of op ontdekkingstocht gaan in de vele winkels die aan de diverse immigrantengroepen kleren, keukengerei, eten, boeken, kunst, tapijten en meubels uit hun thuislanden verkopen en zo ook aan andere New Yorkers de kans geeft om te reizen zonder hun stad te verlaten. Bezoekers kunnen daarvan meegenieten. Meestal is dat goedkoper dan eten en winkelen in de voorgeschreven platgetreden plaatsen. Wat me doet belanden bij een andere kwaliteit van New York die ik geweldig apprecieer. Ondanks het feit dat New York de reputatie heeft van een dure stad te zijn kan een mens er zich eindeloos gratis amuseren. Zin bijvoorbeeld in kajakken, begeleide natuur- en stadswandelingen, fietsen, pingpong, muziek, theater, dans, yoga, zwemmen, een obstakelparcours waar je als grand finale met een katapult 14 meter in de lucht wordt geschoten? Dit en nog veel meer kan allemaal gratis. Wie een beetje zijn huiswerk doet, kan achteraf zelfs gratis zijn dorst en honger stillen in bars en winkels die gul zijn met proevertjes.

De grootste kosteloze attractie in New York is natuurlijk naar NewYorkers kijken. Vanop een bankje in een park, in de metro, op een markt…ik krijg ik er zelf nooit genoeg van. Een originele plaats voor mensje-kijken is het gerestaureerde Art Deco gebouw op 141 Worth Street waar elk jaar 40.000 koppels trouwen. Vraag gerust of je een van hen mag vergezellen in de trouwkapel. Loop ook eens binnen in het winkeltje waar goedkope trouwboeketjes worden verkocht en elastische “diamanten” ringetjes van 9 dollar. Verwacht je ook daar aan heel de wereld. De nodige formulieren zijn beschikbaar in 22 talen. Nederlands is er niet bij maar indien nodig kun je een telefoonnummer bellen waar een Nederlandstalige vertaler ter je beschikking staat. De stad zorgt ervoor dat men in 170 talen kan bediend worden.

new-york-city-hall-wedding-photos_0015

Advertisements
This entry was posted in feesten en events, immigratie and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Het beste van New York zijn de New Yorkers

  1. canxatard says:

    Dit motiveert mij nog het meest van al om toch ook een keer te komen. Toen ik nog op facebook was, heeft Humans of New York mij het langst weerhouden om eraf te gaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s