EEN NIEUW AIDS-MONUMENT

aids_memorial
In New York werd deze week, net op de tijd voor de Werelddag tegen Aids, een monument onthuld opgedragen aan alle mannen, vrouwen en kinderen die aan Aids zijn overleden. Het 5,5 meter-hoge, witte metalen sculptuur bestaat uit drie driehoeken die samen een baldakijn vormen. Er onder is een granieten fontein en tegels, ontworpen door de kunstenares Jenny Holzer, waarin citaten gegraveerd zijn uit ‘Song of Myself’ van de19de eeuwse Amerikaanse auteur Walt Whitman.

walt

Er rond staan banken. Het monument op St. Vincent’s Triangle bevindt zich vlak tegenover het voormalige St. Vincent’s Hospital op Seventh Avenue. Dit ziekenhuis opende in 1984 de tweede Aids-ziekenafdeling in de VS. Het was de toevlucht van duizenden Aids-patiënten die vaak niet terecht konden in andere hospitalen en soms ook door hun families in de steek waren gelaten. In New York alleen al stierven ruim 100.000 mensen aan de gevolgen van Aids. Intussen is het tij gekeerd. In 2015 werd geen enkele baby met HIV/Aids geboren in New York. Het aantal nieuwe besmetten was voor het eerst minder dan 2.500.

opening-aids-memorial

In Amerika is Aids tegenwoordig een behandelbare chronische ziekte. Maar in armere landen zijn miljoenen zieken nog steeds ten dode opgeschreven.
Niet iedereen is onverdeeld gelukkig met het mooie nieuwe Aids-monument. Het heeft 6 miljoen dollar gekost, waarvan 4 miljoen werd bekostigd door de stad en de staat New York, en de rest door schenkingen. Geld dat volgens sommigen beter zou besteed zijn aan het openhouden van St. Vincent’s Hospital. Het geliefde hospitaal sloot in 2010 zijn deuren. Zijn schuldenlast bedroeg meer dan 1 miljard dollar. Het verkocht verschillende van zijn bijgebouwen die werden gesloopt en vervangen door, wat anders, luxe-flatgebouwen. Onder intense druk van de locale bewoners werd een ervan, het witte, op een schip lijkend gebouw rechtover de Aids Memorial, behouden en heropend als een Emergency Center of spoed-dienst. Iedereen, ook toeristen, kunnen er terecht. Vorig jaar werden er meer dan 33.000 patiënten behandeld.

Advertisements
This entry was posted in architectuur, Downtown, Straatbeelden and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s