PIPILOTTI’S DROOMWERELD

Pixel Forest

Pixel Forest

Tot deze week had ik geen idee dat een museumbezoek zo lekker ontspannend kon zijn. Tussen het genieten van de kunst door heb ik zelfs een dutje gedaan op een bed met een uitstekende matras. Dit dankzij de Zwitserse artieste Pipilotti Rist van wie ik deze week een overzichtstentoonstelling bezocht in het New Yorkse New Museum. Haar naam alleen al doet me glimlachen. Eigenlijk heet ze Elisabeth Charlotte Rist maar van kindsaf aan werd ze Pipilotti genoemd, naar Pippi Langkous van de bekende kinderboeken van Astrid Lindgren.

Pipilotti Rist

Pipilotti Rist

Rist is internationaal befaamd voor haar video-kunst en multimedia-installaties. In het New Museum wordt haar werk van de afgelopen dertig jaar getoond, verspreid over drie verdiepingen. In de eerste zaal heb ik me meteen op een groot dik tapijt, bezaaid met kussens, neergevleid bij de andere museumbezoekers. Op de muur werden enkele van Rists “greatest hits” geprojecteerd. Zoals ‘Ever is over all’ , waarin een vrouw in een lichtblauwe jurk vrolijk over straat loopt met in haar hand een fel gekleurde, tropische bloem aan een lange stengel. Af en toe staat ze stil om met de bloem (die eigenlijk van gietijzer is) uit alle macht een autoruit te verbrijzelen, onder de goedkeurende blik van een voorbijwandelende vrouwelijke agente. Nasty woman!

ristIk zag het filmpje een kleine twintig jaar geleden. Het heeft nog steeds hetzelfde bevrijdende effect. Beyoncé sloeg afgelopen lente in de video van haar Lemonade album ook enkele autoruiten kapot. Ze werd door sommigen beschuldigd van plagiaat. Voor Pipilotti was het extra-reclame.

 

Haar nieuwer werk is te zien op de tweede en derde verdiepingen van het museum. Het zijn gigantische video-installaties die de ruimten transformeren tot droomachtige omgevingen met hypnotische muziek op de achtergrond. In een van de projecties word je omringd  door planten, bloemen en naakte lichamen onder water, soms in immense close-up. Ik keek er naar gelegen op een van de grote kussens op de grond.

pipilotti-rist

In andere video’s glijden handen sensueel over bloemen, dijen en heupen. Aan een van plafonds bengelen 3000 led-lampjes in ruwe en onregelmatig gevormde plastieken bollen. Je waant je in een kristallen bos.

In de laatste zaal staan twintig bedden, van één-persoons tot king size. Het is op een van die bedden dat ik heb liggen kijken naar hypnotiserende projecties op het plafond van wolken van roze vloeistof, uiteenspattende kluiten aarde en op vingers lijkende wortels onder water…tot ik in slaap viel.

rist-4

 

‘Pipilotti Rist: Pixel Forest’, tot 15 januari, New Museum, 235 Bowery, Manhattan. Newmuseum.org

 

Advertisements
This entry was posted in Downtown, Kunst in NY, Lower East Side and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to PIPILOTTI’S DROOMWERELD

  1. claudette gruwez says:

    zoek ik op.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s