CHRISTA

christa

“ The times they are a changin’ ” zong een Nobel-laureaat. De Britse artieste Edwina Sandys kan er van meespreken. De beeldhouwster, een kleindochter van Winston Churchill, werd in 1984 uitgenodigd om tijdens de “Goede Week” een werk tentoon te stellen in de grootste kathedraal van het land: de Episcopaalse (= Anglicaanse) St. John the Divine, in het noorden van Manhattan. Het werk in kwestie was een 120 kg wegende bronzen sculptuur die de kruisiging voorstelde. Redelijk banaal, behalve dat het dit keer een vrouw was die werd gekruisigd. “Christa” was even schaars gekleed als haar mannelijke tegenhanger (no pun intended).

Er brak meteen fel protest uit. “Godslastering!” riepen sommige parochianen, “Heiligschennis!”. De bisschop gaf hen gelijk. Het beeld was “theologisch en historisch onverdedigbaar”, vond hij. Hij gebood de kunstenares om het te verwijderen. En zo gebeurde.

Fast forward naar oktober 2016. In dezelfde kathedraal is Christa opnieuw te bewonderen. Ze hangt prominent boven een altaar.  In de rest van de kerk is nog een vijftigtal andere kunstwerken te zien die de parochianen van weleer tegen de borst zou hebben gestoten. Voorlopig is er geen protest.

Edwina Sandys bij haar beeld in de kathedraal

Edwina Sandys bij haar beeld in de kathedraal

female jesus“The Christa Project: Manifesting Divine Bodies” is een tentoonstelling van 21 hedendaagse kunstenaars, waaronder Kiki Smith en Esmay Wagemans, die de symboliek van de kruisiging exploreren alsook “het goddelijke zoals het zich manifesteert in alle rassen, geslachten, volkeren, sexuele geaardheden en bekwaamheden”.

“Zeer politiek correct”, zou Trump snieren.

 

 

De tentoonstelling opende enkele uren voor de onthulling van de beruchte video-clip waarin de Republikeinse presidentskandidaat pocht dat hij vrouwen “by the pussy” grijpt. De halfblote Christa in de kathedraal ziet er zo mogelijk nog onschuldiger uit dan 32 jaar geleden.

The Christa Project loopt tot 12 maart 2017 in de kathedraal van St. John the Divine, 1047 Amsterdam Avenue, Manhattan.

Raquel Welch asl Christa

Raquel Welch als  Christa

Advertisements
This entry was posted in Kunst in NY, Upper West Side and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s