EEN TRAP NAAR DE HEMEL

vessel

Manhattan is meer en meer aan het veranderen in een pretpark van miljardairs. Deze week werd de nieuwste attractie, de ‘Vessel’ voorgesteld. Het wordt een reusachtige bewandelbare sculptuur die sommigen aan een mand doet denken, anderen aan een bijenkorf. De constructie, in brons en staal, zal 600 ton wegen, vijftien verdiepingen tellen en 2.500 treden. De onderdelen worden momenteel geproduceerd in Italië. Het geheel zal volgend jaar geassembleerd worden in de Hudson Yards, een nieuwe, hypermoderne stad binnen de stad die aan verrijzen is aan de westkant van Manhattan. Het zal staan vlak aan de noordkant van de High Line, het ontzettend populaire -té populaire volgens heel wat Newyorkers – lintpark op een voormalige spoorwegviaduct. Het zal daar dus nog drukker worden. De ontwerper ziet zijn ding als het punt dat van de lange smalle High Line een uitroepingsteken maakt. Het zal wellicht ook vooral toeristen aantrekken. Zij kunnen de Vessel beklimmen vanaf 2018.

Een binnenzicht van het ontwerp doet denken aan tekeningen van M.C Escher

Een binnenzicht van het ontwerp doet denken aan tekeningen van M.C Escher

De ‘Vessel’ kost 150 miljoen dollar. Dit is al bij al kleingeld voor Stephen Ross, de projectontwikkelaar van de Hudson Yards die het kunstwerk financiert. De man is met zijn fortuin van 12,5 miljard dollar de rijkste bouwheer van New York – Sorry Donald.

De ontwerper is de Brit Thomas Heatherwick die tegenwoordig overstelpt wordt met prestigieuze opdrachten. Hij is onder meer bekend voor zijn ‘Caldron’, de toorts die hij bedacht voor de Olympische Spelen in Londen in 2012. Naast de ‘Vessel’ heeft hij in New York nog een ander project lopen, vlak bij de Hudson Yards:  een eiland-park op Pier 55 aan de Hudson, gefinancierd door een andere miljardair, Barry Diller (de man van de Belgische ontwerpster Diane von Furstenberg) die eerder al een spectaculair gebouw langs de High Line liet zetten, ontworpen door Frank Gehry. Ook het eiland-park belooft een populaire attractie te worden.

Pier Diller

Pier Diller

Advertisements
This entry was posted in architectuur, Kunst in NY, Midtown and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s