EVEN AFKOELEN

gif hydrant

Onze New Yorkse zomers zijn tenminste zomers. De gemiddelde temperatuur in juli en augustus schommelt rond de 30 graden Celsius met doorgaans enkele pieken van 35 graden, soms meer. Niet iedereen heeft airco. Vooral de armste New Yorkers moeten het vaak zonder stellen. Wie mobiel is kan gelukkig afkoeling zoeken in New Yorks meer dan 60 gratis openlucht stadszwembaden en, op de gevaarlijk-heetste dagen, in speciale met airco uitgeruste ‘cooling centers’. In heel wat parken kunnen de kleintjes ook veilig stoeien in het water van speciale sproeiers in speeltuinen.

 fire hydrant fun 5

Niet minder belangrijk zijn de brandkranen. De straatbeelden van New Yorkse kinderen en occasioneel ook volwassenen die kletsnat en gillend van plezier onder de waterstralen van een opengedraaide brandkraan spelen zijn iconisch. New York heeft ruim 109.800 brandkranen De paaltjes die de brandweer van water voorzien staan in bijna alle straten in de vijf stadsdelen.

 fire hydrant fun2

Een brandkraan opendraaien is gevaarlijk. Er gutst zo’n 4000 liter water per minuut uit. De kracht van de waterstraal is zo groot dat meer dan één New Yorkertje er al door onder een auto is gespoten of zelfs in een riolering. Open brandkranen kunnen ook de waterdruk gevaarlijk verlagen in geval van brand. Een kraan openen is illegaal. Er staat een geldboete op van 1000 dollar en mogelijks 30 dagen cel.

1963 Foto Charles Pratt

1963 Foto Charles Pratt

De stad bedacht in 2007 gelukkig een oplossing voor het illlegaal waterplezier. Elke New Yorker die minstens 18 jaar oud is mag aan zijn lokale brandweer-kazerne vragen om een speciale sproeikop te installeren op een brandkraan van zijn keuze. Het water spuit er uit aan een kindvriendelijke debiet van 100 liter per minuut. De nieuwe regeling belet niet dat er ook deze zomer nog heel wat klachten binnenliepen bij de stad over illegaal geopende brandkranen. Hoe armer een wijk hoe minder airco en minder zwemgelegenheid, hoe meer in de duik geopende brandkranen. De kampioen is de South Bronx.

 Stay cool!

 Lower East Side, 1937

Lower East Side, 1937

fire hydrant fun 6

Harlem 1967 Foto Leonard Freed

Harlem 1967 Foto Leonard Freed

Zonder sproeikop:

Fto Leroy Woodson

Foto Leroy Woodson

Foto Life Magazine

Foto Life Magazine

zonder sproeikap 3

zonder sproeikap

brooklyn

kids-jumping-in-fire-hydrant

Met sproeikop:

met sproeikap

fire hydrant fun3

fire hydrant fun 4

Foto Bettmann/Corbis

Foto Travis Egedy

Foto Travis Egedy

met sproeikap 2

fire-hydrant

summerinthe city

Advertisements
This entry was posted in Bronx, Brooklyn, Harlem, Straatbeelden and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s