NEW YORK DEJA VU

Generated by IJG JPEG Library

George Clooney begroet fans tijdens het filmen van “Money Monster” in downtown Manhattan

Veel mensen die voor het eerst naar New York komen, ondergaan een deja vu-effect: de stad voelt hen bekend aan. Dat is niet verwonderlijk: geen stad is zo vaak te zien in films en tv-series als New York. Het is best mogelijk dat je zelfs tijdens een kort bezoek op een filmploeg stuit die net opnamen aan het maken is. Onlangs had ik werkafspraken die me achtereenvolgens van Midtown naar Wall Street en tenslotte naar Williamsburg in Brooklyn brachten. In elke van deze buurten kwam ik filmsets tegen. Uit de  bordjes die de productiebedrijven op voorhand aan de straatpalen moeten bevestigen, kon ik opmaken dat er gefilmd werd voor drie tv-series, “The Americans”, “Madam Secretary” en “Girls”.

location

Mijn vriendin Ans Heerdink-Schickler woont in Vinegar Hill. Dit piepkleine, wat verdoken 19de eeuwse wijkje is een van de meest pittoreske plekjes van Brooklyn. Filmmakers en fotografen zijn dol op de kasseistenen straatjes met ouderwetse winkeletalages. ” ‘Extremely Loud and Incredibly Close’  en ‘Boardwalk Empire” zijn hier komen filmen”, vertelde Ans me, “De laatste weken zijn er opnames bezig voor de tv-serie ‘Elementary’ “.

De filmindustrie bloeit opnieuw in New York. De stad was het centrum van de filmproductie tot die rond 1930 naar Californie verhuisde. Tegenwoordig worden er tijdens een typische week opnamen gemaakt voor meer dan honderd TV-shows, films en documentaires, reclamespots niet inbegrepen. In 2015 werden er 336 films geproduceerd tegenover 242 in 2014. In diezelfde periode werden er 46 TV-series gemaakt tegenover nog geen 10 een decennium geleden.

Een camera-ploeg aan het werk op Times Square

Een camera-ploeg aan het werk op Times Square

Vanwaar die explosieve groei? Een reden is New York zelf: de stad is meer dan ooit een ster met internationale allure. Een tweede is de gulheid waarmee de staat New York sinds 2004 subsidies uitdeelt aan film- en tv-makers. De staat betaalt 30 procent van de lonen van de cameraploegen en van lokaal gemaakte kosten zoals catering. In ruil moet 75 procent van de opnamen en post-productie in New York gebeuren. New York helpt met logistiek zoals politiebewaking. De subsidie kostte de staat 400 miljoen dollar in 2015 maar levert New York enorm veel publiciteit op wereldwijd. Toch is ze controversieel omdat er tegelijk besnoeid wordt op broodnodige diensten zoals sociale huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg. Julie Menin, de New Yorkse schepen van Media en Entertainment heeft daar geen oren naar. Ze zegt dat film-en TV-productie bijna 9 miljard dollar bijdraagt aan de economie van de stad en goed is voor 104.000 jobs. Veel van de jobs zijn volgens haar goed betaald en steunen op hun beurt de middenstand.

Filmopnames voor de Batman-film "The dark knight rises" in Wall Street

Filmopnames voor de Batman-film “The dark knight rises” in Wall Street

Niet alleen New York subsidieert de filmindustrie. Andere steden en staten doen het ook. Zelfs Vlaanderen. De trend begon eind de jaren 1990 in Canada. Een stad als Montreal prees zichzelf aan als “a New York City like location”. Met succes. Zelfs de film “The Rudy Giuliani Story” (2003) over de beruchte New Yorkse burgemeester werd in Montreal gemaakt. Vancouver werd een ander alternatief decor voor pseudo- New Yorkse opnamen. Maar nu is New York zelf een van de meest verwelkomende locaties voor de filmindustrie. De concurrentie is intens. De script-schrijvers passen zich aan: ze weten dat hun verhaal meer kans maakt om verfilmd te worden als ze het situeren in staten die het gulst zijn met subsidies.

Ik beken dat ik ook al heb overwogen om een graantje mee te pikken. Ik zou zoals sommige New Yorkers een ‘agent’ kunnen aanstellen om mijn huis te promoten als film-locatie. Lach niet. Een van mijn buren heeft een mooie cent verdiend door zijn 19de eeuwse Victoriaanse villa verschillende keren te verhuren voor opnamen van “Boardwalk Empire”. Een andere had de ploeg van “Person of Interest” over de vloer en nog een andere die van “Gotham”. Reken op 10.000 tot 20.000 dollar huur voor enkele dagen tot honderdduizenden dollars voor verschillende weken of maanden.

Een film crew in huis halen is niet voor iedereen. Het gezin dat zijn charmante ‘brownstone’ in Clinton Hill in Brooklyn had verhuurd voor opnamen van “The Intern” (met Anne Hathaway en Robert De Niro) werd voor drie maanden op hotel gestuurd, weliswaar op kosten van de productiemaatschappij. “Je huis is niet meer van jou”, zei een buur die enkele dagen een filmploeg in huis had gehad. Meubels worden verplaatst of verwijderd,muren worden herbehangen of de tuin wordt heraangelegd. Begrijpelijk dat de crew niet wil dat de eigenaars in de weg lopen. Dan zijn er de buren die klagen dat ze soms dagen- of wekenlang niet mogen parkeren in hun straat of zich een weg moeten banen door fans die een glimp willen opvangen van een of andere ster.

Central Park in de film "Home Alone"

Central Park in de film “Home Alone”

Sommige wijken zijn meer in trek dan andere. De top hotspot van New York is midtown met iconische decors zoals de Empire State Building, het Rockefeller Center, Broadway en Times Square, gevolgd door Williamsburg in Brooklyn, een mengeling van 19de eeuwse arbeiderswoningen, gerestaureerde pakhuizen en nieuwbouw. Komen er genoeg klachten binnen van bewoners dan wordt in hun buurt een filmverbod van drie tot zes maanden uitgevaardigd. De knusse 19de eeuwse straten van de West Village en de oude havenwijk South Street Seaport in Manhattan, de voormalige industrie- en havenwijk Long Island City in Queens en exclusief geworden woonwijken zoals Brooklyn Heights en Clinton Hill hebben allemaal al filmploegen geweerd. De stad spant zich in om stadsdelen zoals de South Bronx en Staten Island te promoten bij filmmakers, om zowel de overlast als het profijt (voor de plaatselijke horeca) te verdelen.

The Silvercup studios in Long Island City, Queens

The Silvercup studios in Long Island City, Queens

Intussen hebben de grote New Yorkse filmstudio’s aangekondigd dat ze gaan uitbreiden. Steiner Studios vergroot haar studio’s in de Brooklyn Navy Yard. Silvercup Studios wil een nieuwe studio bouwen in de Bronx. Broadway Stages gaat studios bouwen in een voormalig gevangeniscomplex in Staten Island.

De Steiner Studios liggen naast Vinegar Hill waar mijn vriendin Ans woont. Voorlopig leven de buurtbewoners met de regelmatige invasies van filmploegen. “Maar voor wat hoort wat”, zegt Ans die schatbewaarster is van de plaatselijke buurtvereniging. “Het is de gewoonte in New York dat grotere producties een schenking doen. Onze groep gebruikt het geld om de buurt te verfraaien; om jonge bomen te beschermen en bloemen te planten.”

Opnames voor de resie "Gossip Girl" in de Upper East Side

Opnames voor de serie “Gossip Girl” in de Upper East Side

Dit stuk verscheen eerder in het reismagazine “Goodbye”. www.goodbye.be   Dit blad kan ook besteld worden via Bol.com

 

Advertisements
This entry was posted in Brooklyn, Downtown, Kunst in NY, Midtown, Queens, Straatbeelden, Upper East Side and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to NEW YORK DEJA VU

  1. elisabethkhan says:

    Heel leuk en informatief artikel!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s