VAN GROOT SYRIE NAAR LITTLE SYRIA

Liberty Park. Foto Drew Angerer

Liberty Park. Foto Drew Angerer

New York heeft er nog maar eens een nieuw park bij. Het heet Liberty Park. De strook groen is eigenlijk een daktuin aangelegd op het acht meter-hoge gebouw dat dient als ingang en uitgang van de ondergrondse garage waar voertuigen worden geinspecteerd die in het World Trade Center moeten zijn(alles voor de vier kantoorgebouwen en bijbehorende winkels moet ondergronds geleverd worden).  Het park kijkt uit over de nieuwe WTC-gebouwen en de watervallen van het herdenkingsmonument waar ooit de meest zuidelijke gelegen WTC-toren stond. Er waait een aangename bries, tenminste nu het zomer is. Op bitterkoude winterdagen zal het een ander verhaal zijn. Je kunt er zitten op banken en trappen gemaakt van gerecycleerd teakhout. Een van de jonge bomen is een scheut van de kastanjeboom die Anne Frank kon zien vanuit haar raam in Amsterdam. Het succes van Liberty Park is gegarandeerd. Het 9/11 Memorial trok 23 miljoen bezoekers sinds de opening in 2011. De ingang van het park is op enkele stappen daar vandaan. Loop je Liberty Park door dan kom je in Battery Park City, de woon- en kantoorwijk aan de Hudson.

wtc-living-wall

Een niet te missen onderdeel van het nieuwe park is de verticale tuin aan de Liberty Street-kant. Deze ‘levende muur’ bestaat uit 826 panelen gevuld met bloemen en planten die brede kleurige banden vormen. Aan de ingang van het park zijn de werken bezig aan een kerkje ontworpen door Santiago Calatrava.

Calatrava's ontwerp

Calatrava’s ontwerp

Het komt in de plaats van de Grieks Orthodoxe St. Nicholas National Shrine die volledig werd vernietigd door de aanslag op 9/11. Het kerkje werd in 1916 gesticht door Griekse immigranten. Eerder was het gebouw een café.Ik vond het kerkje een merkwaardig zicht. Het dwergje – acht meter breed en elf meter hoog- was aan drie kanten omringd door hoge torengebouwen.

St.Nicholas was een dwergje aan de voet van het WTC

St.Nicholas was een dwergje aan de voet van het WTC

 

De wijk waarin de Griekse immigranten hun kerkje openden stond toen bekend als Little Syria. De ironie van de geschiedenis toch. De buurt waar de WTC-torens door Arabische terroristen werden geveld was tussen de jaren 1880 en 1940 een van de grootste Arabisch-Amerikaanse wijken van het land. Het gros van de immigranten kwam uit wat toen groot-Syria werd genoemd. Dat omvatte het grondgebied van het huidige Libanon, Syrie, Jordanië, Israel en Palestina. De meesten waren christenen. Vijf procent was moslim en had een bescheiden moskee waar nu het WTC staat.

De geschiedenis van Little Syria wordt boeiend geillustreerd in een nieuwe tentoonstelling in het Stadsarchief op nog geen tien minuten wandelen van het World Trade Center. Blijkt dat de groot-Syrische immigranten zich goed integreerden. Ze werden onder meer succesvolle commercanten, expert-drukkers, schrijvers, mode-ontwerpers, muzikanten, acteurs en chefs. Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan recente Syrisch-New Yorkse immigranten.

little syria

Het grootste deel van Little Syria werd gesloopt. Eerst voor de bouw van de Battery Tunnel naar Brooklyn in de jaren 1940, later om plaats te maken voor het WTC en andere kantoorgebouwen. Op enkele minuten wandelen van het nieuwe Liberty Park ligt Washington Street. Daar staan de drie laatste herinneringen van Little Syria naast elkaar: de St. George’s Church waar nu een Amerikaanse en een Chinese restaurant zijn gevestigd, het voormalige Downtown Community House waar immigranten sociale hulp kregen en op nr 109 een 19de eeuwse ‘tenement’ of oud flatgebouw.

Todd Fine, de voorzitter van de Washington Street Historical Society probeerde tevergeefs de stad te overtuigen om de drie gebouwen te klasseren. Ook kon hij de curatoren van het 9/11 museum niet overhalen om aandacht te besteden aan de geschiedenis van de Little Syria-wijk. “Ze boden aan om het in een enkele zin te vermelden maar daar hebben we voor bedankt”, zegt hij.

‘Little Syria, NY. An immigrant Community’s Life & Legacy” is tot 16 september te zien in de NYC Department of Records & Information Services Visitor Center, 31 Chamber Street. Ma-Vr. 9 tot 16u30. Op 14 juli, 11 augustus en 8 september geven Todd Fine en Joe Svehlak, twee prominente stadshistorici waar ik veel van geleerd heb een gratis rondleiding van het voormalige Little Syria en omgeving. Vertrek om 17u30 aan 31 Chamber Street. Zeg aan Joe dat ik u heb gestuurd. Visitorcenter@records.nyc.gov

Advertisements
This entry was posted in architectuur, Downtown, immigratie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s