ZE KWAMEN UIT ANTWERPEN

expo red star line

Op 26 mei werd op Ellis Island de tentoonstelling Via Antwerp, The Road to Ellis Island geopend. Ellis Island is het eilandje in de haven van New York waar tussen 1892 en 1954 ruim 12 miljoen immigranten toekwamen. De expo is een collaboratie tussen het Antwerpse Red Star Museum en het Ellis Island National Museum. Zelfs naar New Yorkse normen was de vernissage een groots gebeuren. Er was een receptie waar ruim 400 genodigden genoten van Belgische hapjes en drank.

stella boot

Het evenement ging door in de Great Hall, de immense ruimte waar miljoenen immigranten indertijd wachtten om geinspecteerd en geregistreerd te worden. De muren en plafond zijn betegeld. De akoestiek is er op zijn zachtst gezegd niet goed. Het vergde dan ook inspanning en concentratie om naar de soms uitgebreide speechen te luisteren die werden afgewisseld met zang en muziek van jazz-saxofonist Robin Verheyen en pianist Uri Caine. Veel genodigden lieten het niet aan hun hart komen en kletsten gezellig tijdens de speechen, drankje in de hand, wat het luisteren nog lastiger maakte. Het was enigszins genant. Een van de sprekers was een kleindochter van Irving Berlin, de internationaal beroemde componist die in 1898 als vijfjarig ventje met een van de Red Star-schepen naar New York immigreerde. Ze vertelde met passie over de research die ze had gedaan naar de geschiedenis van haar familie. Andere sprekers waren de Antwerpse Schepen van Cultuur Philip Heylen die in zijn uitgebreide redevoering benadrukte dat het verhaal van de immigranten die op Ellis Island arriveerden, weerspiegelt wat er vandaag in Europa gebeurt. “Het is een universeel gebeuren”, zei Heylen, “Migratie en menselijke mobiliteit hebben altijd bestaan…” Marc van Peel, de Antwerpse havenschepen, pleitte als laatste spreker kort en krachtig tegen economisch isolationisme. “Protectionisme leidt tot xenofobie”, zei van Peel. Jammer dat Trump niet onder de genodigden was.

red star line expo

Op zijn Belgisch werd de zaak afgesloten met een buffet verzorgd door chef Johan Halsberghe die een catering-bedrijf runt in New York. Voor dessert had hij chocolademousse gemaakt uiteraard bereid met Callebaut wiens vertegenwoordigers pralines uitdeelden.

Jammer dat het programma niet begon met een bezoek aan de Red Star-tentoonstellling. Het valt te vrezen dat een aantal van de genodigden niet tot in de zaaltjes twee verdiepingen hoger is geraakt. Daar wordt op heldere wijze een typische immigrantenreis gereconstrueerd.  Het avontuur begint rond 1900 in een Red Star-agentschap in Rusland. De immigranten moeten illegaal de Russische grens oversteken, waarna ze de lange treinreis naar Antwerpen maken om vervolgens, tenminste als alles goed gaat, op de boot richting New York te stappen.

Red Star Line Museum exhibit event at Ellis Island in New York. Photo © Robert Caplin

Red Star Line Museum exhibit event at Ellis Island in New York.
Photo © Robert Caplin

VIA ANTWERP, THE ROAD TO ELLIS ISLAND, loopt tot 5 september op Ellis Island

http://redstarline.be/nl/tentoonstelling/antwerp-road-ellis-island

Advertisements
This entry was posted in Belgie, Downtown, immigratie and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s