Belgische kunst in New York: een update

Monkey Business door Studio Job in het Museum of Art and Design

Monkey Business door Studio Job in het Museum of Art and Design

In het Museum of Arts and Design opende Studio Job Mad House, een opulent aandoende expo van Studio Job (het Belgisch-Nederlands duo Job Smeets en Nynke Tynagel). De kunstenaars zijn geinspireerd zijn door hun studies van historische collecties en decoratieve kunst. Het resultaat is een verzameling van ironisch bedoelde kunstobjecten, meubelen, sculpturen, lampen en muur- en vloerbekleding. De voorwerpen zijn een ode aan eeuwenoude technieken zoals  kristalmaken, bronsgieten, vergulding, glasbranden, inlegwerk en plateelwerk. Alles is perfect uitgevoerd. Je kunt zien dat Smeets een fan is van Jeff Koons, nog zo’n controversiele kunstenaar en darling van de nouveau riches.

Studio Job Banana 2015

Studio Job Banana 2015

Studio Job Tai Mahal 2014

Studio Job Tai Mahal 2014

Studio Job Mad House, tot 21/08, Museum of Arts and Design, 2 Columbus Circle, New York, Madmuseum.org

 

 

Luc Tuymans voor "Corso III"

Luc Tuymans voor “Corso III”

Sommigen vinden Luc Tuymans een van de beste levende schilders ter wereld, anderen zijn het eens met The Guardian die zijn werk in 2015 beschreef als “slick, superficial and only for the super-rich”. Succes heeft hij alleszins. Op dit ogenblik is zijn werk te zien in tentoonstellingen aan beide kanten van de Atlantische oceaan. In het Antwerpse MAS is er een retrospectieve show van portretten van mensen met brillen. In de New Yorkse David Zwirner Gallery toont Tuymans nieuw werk. De show bestaat uit negen grote schilderijen, introvert qua sfeer en in Tuymans’ typische fletse kleuren. De titel van de tentoonstelling ontleent Tuymans aan Jean-Luc Godards film Le Mépris.

Tuymans Murky Water II

Tuymans “Murky Water II”

Tuymans "Corso I"

Tuymans “Corso I”

Le Mépris, 5/5 tot 25/6, David Zwirner Galery, 525 W 19th St, New York, davidzwirner.com

 

 

B.O.A.T

B.O.A.T

Het Gent Jazz Festival bestaat vijftien en Jazz Middelheim vijvendertig jaar. Dat wordt op 25 mei gevierd met een jazz.be evenement in Le Poisson Rouge, een bekende jazzclub in Greenwich Village. Op het programma staan het Carate Urio Orchestra, Jozef Dumoulin & the Red Hill Orchestra, Robin Verheyen NY Quartet en The Bureau of Atomic Tourism (B.O.A.T) (met Teun Verbruggen).

Le Poisson Rouge, 158 Bleecker Street, New York, lpr.com

 

 

 

18.MxM,EmbroideryGalleryView lowres“Manus x Machina” is een nieuwe, fascinerende tentoonstelling in het Costume Institute van het Metropolitan Museum. Ze bestaat uit 170 ensembles en jurken, van zorgvuldig met de hand vervaardigde haute couture tot jurken gemaakt met een 3-D printer.

Een jurk van Raf Simons

Een jurk van Raf Simons

 

De expo is ingedeeld volgens de zes ‘metiers’ die vandaag nog even essentieel zijn voor hautecouture als in de 18de eeuw toen Diderot hun gereedschap en werkmethoden beschreef in zijn Encyclopedie: borduren, pluimenwerk , artificiële bloemen, plooi- en kantwerk en lederbewerking.

Van de Belg Raf Simons is er ondermeer een jurk met borduurwerk en plooien te zien die hij ontwierp voor Dior. Martin Margiela, eveneens van België, Is vertegenwoordigd met onder meer een gezeefdrukte jurk met pailletten.

 

20.MxM,EmbroideryGalleryView lowres

Manus x Machina, tot 14/08, Metropolitan Museum of Art, 1000 Fifth Avenue, New York, metmuseum.org  

 

Advertisements
This entry was posted in Belgie, Kunst in NY and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Belgische kunst in New York: een update

  1. Ronald L Rice says:

    Great post and pix

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s