PLASTIEK FRUIT

Plastic bags in a tree

De New Yorkse gemeenteraad heeft op 5 mei eindelijk een wet goedgekeurd die winkeliers vanaf oktober zal verplichten om klanten vijf cent aan te rekenen voor elke plastieken of papieren boodschappentas. Ze heeft er een volle twee jaar over gepalaverd. Een eerdere poging onder burgemeester Bloomberg om New Yorkers te doen betalen voor wegwerptassen liep op een sisser uit. In plaatsen zoals California en Washington DC  werd jaren geleden al een gelijkaardige wet doorgevoerd. De nieuwe regeling in New York is zeker niet de strengste. Restaurants die maaltijden verpakken voor levering of meeneem en straatverkopers van bereid voedsel zijn er niet door gebonden. Andere uitzonderingen zijn de transparante plastieken zakjes voor groenten in supermarkten, papieren zakjes voor medicijnen bij de apotheker en tasjes die gaarkeukens gebruiken om voedsel uit te delen. New Yorkers die winkelen met voedselbonnen (die tegenwoordig de belangrijkste vorm van armenhulp zijn in de VS)  zullen de 5 cent niet hoeven te betalen.

thankyouDe Sanitaire Dienst van New York schat ze jaarlijks 10 miljard wegwerp-boodschappentassen ophaalt. Dan zijn er de honderdduizenden tassen die slordige New Yorkers achteloos weggooien op straat en die in rioleringen belanden, of verstrengeld worden in afsluitingen en bomen.

De winkels mogen het geld voor de plastieken en papieren boodschappentassen houden en meer aanrekenen wanneer ze dit willen. In Washington D.C. wordt de opbrengst tenminste gebruikt om de Potomac rivier schoon te maken. New York zou op zijn minst een deel van de opbrengst moeten gebruiken om het plastiek fruit uit de bomen te plukken.

Advertisements
This entry was posted in milieu, shopping and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s