KAMERS MET ONTBIJT

Bed and BreakfastJacqueline Goossens

Onze tweede woonst in New York  was een flatje in Brooklyn. Met zijn twee kamers, piepkleine keuken en nog kleinere badkamer was het maar een beetje groter dan het keldertje in Queens waar we eerst verbleven. Toch hadden we regelmatig gasten. Familie, vrienden, vrienden van vrienden en ooit een onbekende, uit mijn Oostvlaams dorp nog wel, die op een dag onaangekondigd aan onze deur stond, op zoek naar een slaapplaats. Af en toe kregen we verzoeken van mensen die vroegen of ze tegen betaling bij ons konden logeren. Maar daar begonnen we niet aan.

Vijf jaar later kochten we een oud huis in Staten Island met genoeg plaats voor een logeerkamer. Omdat we als freelance-journalisten  wat extra-inkomen konden gebruiken, besloot ik om een ‘kamer met ontbijt’ aan te bieden. De prijs was belachelijk laag: 45 dollar voor twee personen. Het ontbijt was zo uitgebreid dat sommige gasten de overschot meenamen voor lunch. Mijn ‘B&B’ was een succes, al zeg ik het zelf. Geen van mijn gasten leek afgeschrikt door het feit dat New York in die periode, rond 1990, kampte met een record-aantal overvallen en moorden. Jaarlijks kwamen toen ongeveer 26 miljoen toeristen naar New York. Vandaag, een kwart eeuw later, is de misdaad spectaculair gedaald en het toerisme spectaculair gestegen. In 2015 kreeg de stad 58,3 miljoen bezoekers over de vloer, waarvan 12,3 miljoen uit het buitenland. Het aanbod van bedden en ontbijten steeg navenant.

In 2015 alleen al kwamen er 4.348 nieuwe hotelkamers bij, wat het totale aanbod op 108.592 kamers bracht.  Daarnaast zijn er ruim 13.000 kamers in aanbouw en 14.000 gepland. Maar op het centrale eiland Manhattan wordt bouwgrond steeds schaarser en dus duurder. Hotel-projectontwikkelaars slaan daarom hun vleugels uit naar andere stadsdelen.  Zelfs naar deze die tien jaar geleden nog zo’n ongure reputatie hadden dat toeristen er zo zeldzaam waren als papegaaien aan de noordpool.

umbrella-hotel

Het Umbrella hotel

Zin in een nachtje in de South Bronx? Ik was daar enkele dagen geleden en liep even binnen in het nieuwe Umbrella hotel. Het ligt vlakbij het metrostation van the Hub, een levendige, volkse winkelbuurt. “We zijn een trendy boetiek-hotel”, vertelde de jonge manager me, “ons cliëntieel bestaat voornamelijk uit Europeanen”. De Umbrella ligt op wandelafstand van het twee jaar oude Opera House-hotel, een ander boetiek-hotel dat vooral Europese gasten heeft. Het Opera House doet het zo goed dat het vaak klanten moet doorsturen naar het Umbrella hotel.

Zelfs Marriott, een van de grootste hotelketens ter wereld, opende vorig jaar in de Bronx een Residence Inn met 125 kamers en suites, elk met aparte livings en keukens. Twee andere hotels, een Comfort Inn en een Holiday Inn Express, zijn in aanbouw. De bouwaanvraag voor een derde hotel op de Grand Concourse, het hart van de South Bronx, is lopend.

Net als de South Bronx stond Brooklyn lang bekend als een “no go”-zone voor toeristen. Vandaag is het stadsdeel zeer in trek. Brooklyn heeft nu al een aanbod van 4.272 hotelkamers. Dit jaar zijn er tien nieuwe hotels gepland, goed voor nog eens duizend kamers. Drie ervan komen in Bushwick, op wandelafstand van het Morgan Avenue-metrostation. Bushwick is wat het nu peperdure Williamsburg vijftien jaar geleden was. De buurt is nog half-industrieel en haar bevolking is een mengeling van gezinnen die net boven of onder de armoedegrens leven en kunstenaars, studenten en ander jong volk, aangetrokken door de relatief goedkope huren. Er is veel kleurige ‘street art’ en een groeiend aantal galerijen, bars en restaurants. Zelfs in Brownsville, de wijk die tot vandaag als de armste en gevaarlijkste van heel Brooklyn wordt beschouwd, is een hotel gepland.

bushwick at night

Bushwick at night

Het aanbod van hotels kan natuurlijk niet aan dit tempo blijven stijgen. Sommigen voorspellen dat de duurdere dollar, stijgende rentevoeten en de zwakkere globale economie de expansie volgend jaar al behoorlijk zullen afremmen.

De toerist kan er intussen maar wel bij varen. Hoe groter het aanbod hoe interessanter de prijzen, zeker in het laagseizoen. De hotels moeten niet alleen onder elkaar wedijveren maar ook met nieuwe spelers zoals Airbnb die in New York alleen al 27.000 flats aanbiedt. Maak je huiswerk. Net als bij hotels kan de kwaliteit erg uiteenlopen. Ik ken Belgen die in de wolken waren over hun New Yorks Airbnb-verblijf, terwijl anderen kloegen over smerige badkamers, versleten linnen, onvoldoende keukengerei en boze buren die elke nacht een briefje aan de deur van de flat hingen waarop stond ‘Get out! This is an illegal hotel’. Een gezin van vijf belandde in Williamsburg in een loft met één badkamer die ze met zes andere gasten moesten delen. Een andere familie kreeg ongewild de zorg toevertrouwd van een hondje dat af en toe zijn behoefte binnen deed.

Zelf heb ik mijn Bed & Breakfast na twee jaar opgegeven omdat het niet meer te combineren was met de andere dingen die ik wou doen. Als ik nu zou overwegen om mijn logeerkamer aan te bieden via Airbnb dan stelt er zich nog een probleem dat Aslan heet. Aslan is onze hond. In tegenstelling tot haar voorganger, de altijd vriendelijke en betrouwbare Cajo, is Aslan steeds op haar hoede. Ik betrouw haar niet helemaal in het gezelschap van vreemden. Geen Airbnb dan maar.

Wat gebeurt er als een Airbnb-klant door de hond van zijn gastheer wordt gebeten? Het overkwam de Amerikaan Mike Silverman die vorige zomer met zijn vrouw een kamer had geboekt in een huis in Salta, Argentinië. Op de Airbnb-site stond niet vermeld dat de eigenaars een Rottweiler hadden. De hond gedroeg zich aanvankelijk rustig maar na enkele dagen hapte hij plots een stuk uit Silvermans arm. Airbn ontkende alle verantwoordelijkheid en weigerde tussen te komen in de medische kosten. Pas toen the New York Times een artikel wijdde aan het incident, draaide de firma bij.

Zoals ik al schreef: maak je huiswerk bij het zoeken naar logies. Zeker in New York.

(Deze column verscheen eerder in GOODBYE #4, een reistijdschrift uitgegeven door Travelmedia)

This entry was posted in Bronx, Brooklyn, logies and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s