BELGISCHE KUNST IN DE KIJKER IN NEW YORK

The Frick Collection is een van de elegantste musea van New York, gelegen aan Central Park. Tot 5 juni loopt er de tentoonstelling “Van Dyck: The Anatomy of Portraiture”. De Antwerpenaar Anton Van Dyck (1599-1641) is een van de bekendste en invloedrijkste portrettisten ooit. Curatoren Stijn Alsteens en Adam Eaker brachten meer dan 100 schilderijen, tekeningen en gravures bijeen.

The Frick Collection, 1 East 70th Street en Fifth Avenue, New York. frick.org

Van Dyck zelfportret aan 15 jaar (1614)

Van Dyck zelfportret aan 15 jaar (1614)

In het MoMA is tot 15 mei een retrospectieve te zien van de Brusselaar Marcel Broodthaers ( 1924-1976 ). Ze geeft een beeld van de multimedia- artiest als dichter, schilder, beeldhouwer, boek- en filmmaker, wiens conceptuele benadering van kunst een grote invloed had op latere generaties van kunstenaars.

MoMA, 11 West 53th Street, New York, moma.org

Broodthaers, witte kast en witte tafel

Broodthaers, witte kast en witte tafel

Het Metropolitan Museum of Art wil meer aandacht besteden aan moderne en hedendaagse kunst. Met dat doel nam ze het voormalig gebouw van het Whitney Museum over toen dit verhuisde naar Chelsea. Ze herdoopte het Met Breuer, naar Marcel Breuer, de architect van het gebouw. De openingstentoonstelling, “Unfinished: Thoughts left Visible” brengt een intrigerende internationale collectie samen rond het thema ‘onaffe kunst’, van de Renaissance tot vandaag. Het oudste werk is van Jan Van Eyck, een juweeltje uit 1437, getiteld “St. Barbara”. Rubens, Breugel en Luc Tuymans zijn eveneens vertegenwoordigd. Tot 4 september.

Met Breuer, 945 Madison Avenue aan 75th Street, metmuseum.org

Van Eyck  Sint Barbara

Van Eyck Sint Barbara

In galerij Hauser&Wirth in Chelsea loopt de adembenemende “No Life Lost” tentoonstelling van de internationaal vermaarde artieste Berlinde De Bruyckere. In de in halve duisternis gedompelde immense ruimten is onder meer het hartverscheurende “Voor Zuburan” te zien, een sculptuur van een geblinddoekt veulentje met vastgebonden poten, het monumentale “Kreupelhout”, dat eerder te zien was in het SMAK en op de Biënnale van Venetië en recente aquarellen. Tot 2 april 2016.

Hauser&Wirth, 511 West 1 Street, New York, hauserwirth.com

De BruyckereTo Zurbaran

In galerij Zwirner loopt, van 1 maart tot 23 april, de tentoonstelling “Drift” die de laatste werken omvat van de in 2012 overleden schilder Raoul De Keyser.

Zwirner, 537 West 20th Street, davidzwirner.com

Raoul De Keyser

Raoul De Keyser

Dan is er nog mijn goede vriend Marc Van Cauwenbergh wiens werk tot begin maart werd tentoongesteld in de New Yorkse Zurcher Gallery. De kleuren van zijn schilderijen zijn tegelijk verrassend levendig en subtiel. Marc woont en werkt in New York. Hij wordt in Belgie vertegenwoordigd door de Brusselse Mathilde Hatzenberger Gallery.  

http://www.marcvancauwenbergh.net   

Van Cauwenbergh Shifting

Van Cauwenbergh Shifting

Advertisements
This entry was posted in Belgie, Kunst in NY and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s