DE LELIJKSTE NEWYORKER

scabby-the-union-rat

Als je New York voor het eerst bezoekt dan is de kans groot dat je even opschrikt wanneer je ineens een gigantische, opblaasbare rat op het voetpad ziet staan. Het dier heeft gemeen uitziende rood-gele ogen, lange knaagtanden, dreigende klauwen en een onderbuik met een roze schilferachtig uitziende plek. Soms kun je op een enkele dag verschillende van deze ratten tegenkomen. De beesten zijn nooit alleen. Ze worden geflankeerd door vakbondsleden die pamfletten uitdelen waarin arbeidspraktijken aan de kaak worden gesteld op de bouwwerven of in de gebouwen waarvoor ze hebben postgevat. Dat kan gaan van onveilige werkomstandigheden tot het inzetten van stakingsbrekers. Het Engelse woord voor stakingsbreker is ‘scab’. De bijnaam van de opblaasrat is ‘Scabby the rat’. De vakbondsfederatie AFL-CIO, heeft een arsenaal van dertig Scabby’s in New York. De traditie begon in 1990 in Chicago tijdens een staking van de metselaars-vakbond. De vakbond bestelde een rat bij de firma Big Sky Balloon maar vond dat de eerste versie er te vriendelijk uitzag. De rat moest er gemener uitzien. De vakbond stond er ook op dat het beest een schurftplek op de buik zou hebben.

Scabby met schurft

De letterlijke betekenis van het woord ‘scab’ is de korst van een wonde of de huidschilfers veroorzaakt door bijvoorbeeld schurft. Iets vies of onappetijtelijk dus. Intussen worden er over heel het land Scabby’s ingezet. De makers zeggen dat ze jaarlijks honderd tot tweehonderd bestellingen binnenkrijgen. De ratten variëren in grootte van twee tot acht meter. Ze kosten twee- tot achtduizend dollar. In 2014 vroeg een New Yorks bedrijf aan de rechtbank om de vakbond te verplichten om de rat weg te halen van voor haar deur. Scabby mocht blijven in naam van het recht op vrije meningsuiting. Wel waren er drie incidenten waarin Scabby’s platvielen nadat ze door stakingsbrekers werden aangevallen met messen.
Ook mijn Belgisch bezoek wil wel eens poseren bij een van de ratten. Om de toeristen te plezieren zijn intussen verschillende ratten in omloop met een stuk kaas in hun klauw. “Say cheese”…

Advertisements
This entry was posted in Straatbeelden and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s