NEW YORKS VASTGOED, VAN TRUMP-PALEIS TOT KABOUTER-HUISJE

Trump name

Het is moeilijk om aan de naam Trump te ontsnappen in het straatbeeld van New York. Het is begrijpelijk dat veel bezoekers denken dat “the Donald” de grootste vastgoed-magnaat van de stad is. Zijn naam prijkt in meestal goudkleurige koeien van letters op de gevels van zeventien gebouwen.

trump tower

Toch is hij eigenaar van slechts enkele torens. In de rest heeft hij aandelen, soms bescheiden, of zoals in het geval van het Trump Soho Hotel, geen enkel: de eigenaars betaalden hem om zijn naam te mogen gebruiken. Is Trump de “biggest and the greatest” zoals hij zichzelf graag voorstelt? Aan geen kanten volgens het zakenblad Forbes dat elk jaar een lijst opmaakt van de 400 rijkste Amerikanen. In 2015 klokte Trump in op nummer 121. Op de lijst van New Yorkse vastgoedbaronnen staat hij op de vierde plaats. Ooit gehoord van Stephen Ross? De onopvallend uitziende zeventiger is de ware alfa-hond. Forbes schat zijn vastgoed-fortuin op 6, 7 miljard dollar. Hij bezit meer dan 50.000 appartementen over heel het land. Op dit ogenblik is hij een nieuw complex van kantoren en woontorens aan het bouwen, de Hudson Yards. De High Line, het populaire “park in de lucht”, loopt er dwars door. De Hudson Yards is het grootste bouwproject van het land. Volgens New York Magazine wil Ross er ook een kunstwerk laten optrekken dat in zijn woorden “de Eiffel-toren van New York zal worden en de top toeristische attractie van de stad ”. Hij wil de opdracht aan een topkunstenaar geven. Het mag 100 miljoen dollar kosten.

Zo zouden de Hudson Yards er binnen enkele jaren uitzien.

Zo zouden de Hudson Yards er binnen enkele jaren uitzien.

In de Forbes-lijst wordt Stephen Ross op de hielen gevolgd door Richard Lefrak met 6,1 miljard dollar. Een stuk lager op de trap staat Leonard Stern op de derde plaats met 4,7 miljard, gevolgd door Donald Trump met 4,5 miljard dollar. Over de grootte van Trump zijn fortuin is al veel gepalaverd. Volgens Bloomberg L.P., het globaal financieel data- en media-bedrijf van de voormalige burgemeester en multi-miljardair (41,1 miljard volgens Forbes) Michael Bloomberg, is het geen 3 miljard dollar waard. Trump zelf pocht dat hij 10 miljard dollar waard is. Zijn met goud en marmer bekleed penthouse van drie verdiepingen in Louis XIV-stijl in Trump Tower, compleet met weelderige plafond-schilderijen en een fontein, is volgens hem 500 miljoen dollar waard. Vastgoed-experten schatten de waarde op 100 miljoen.

Trumps penthouse

Trumps penthouse

Hier is een tip voor de vele toeristen die elke dag in drommen poseren voor de Trump Tower op nr 725 Fifth Avenue. Neem eens de nr 1 subway naar Christopher Street in Greenwich Village. Daar, op de hoek met Seventh Avenue South voor de dorpel van een sigarenwinkel, is een driehoekje te zien in het voetpad.

village cigars

Het is het kleinste lapje vastgoed in New York. Het is een herinnering aan de onteigening in 1910 van 300 gebouwen voor de verlenging van Seventh Avenue South die daarvoor eindigde aan Greenwich Avenue. Een van de gebouwen hoorde toe aan David Hess. Alles wat er van zijn eigendom na de onteigening nog restte was dat driehoekje. De stad vroeg om het te schenken. Hess was woedend en weigerde. In 1922 liet hij het mozaiekje leggen met de woorden “Property off the Hess estate which has never been dedicated for public purposes”.

WROK MOZAIEK

In 1933, Hess was intussen overleden, verkocht zijn familie het driehoekje aan de sigarenwinkel voor 1000 dollar. Het driehoekje staat bekend als de “Spite Mozaic” of de wrok-mozaiek.

Vandaar is het enkele minuten wandelen naar nr 75 ½ Bedford Street waar het smalste huisje van New York staat. Het is 2,5 meter breed. Het dateert van 1850. In de gevel is een herdenkingsplaatje voor een van de voormalige bewoners, de schrijfster Edna St. Vincent Millay. Ook antropologe Margaret Mead heeft er gewoond. Het kabouterhuisje werd onlangs verkocht voor 3,25 miljoen dollar.

smalste huis NY

5 februari 2016

Advertisements
This entry was posted in architectuur, Downtown, Midtown and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s