DE NIEUWE CULINAIRE RAGE

Werk van Dana Sherwood

Werk van Dana Sherwood

Deze week zag ik in de Denny Gallery in de Lower East Side de tentoonstelling “Crossing the Wild Line”. Kunstenares Dana Sherwood zette in 2015 een volledig uitgerust eetkraampje in de botanische tuin van Brasilia. Camera’s filmden dag en nacht de interactie van wilde dieren met het kookgerei, kookboeken, rauw vlees, vis en gebak. De tentoonstelling bestaat uit een sculptuur van het kraampje, tekeningen en video’s. Ik was er door gefascineerd, ook omdat ik een persoonlijke band heb met de ‘street food’-cultuur.

In 2012 nodigde culinair avonturier Tom Vandenberghe en food photographer Luc Thys me uit om mee te werken aan een boek over street food in New York. Dat was toen de grote rage. Zowel traditionele street food-kramen als de nieuwe ‘gourmet trucks’ waren heel populair. Het boek verscheen intussen in vier talen. Maar New York is een onrustige, immer evoluerende tante. De nieuwe rage is de ‘gourmet food hall’.

Natuurlijk zijn er nog vele honderden kraampjes en foodtrucks  waar duizenden New Yorkers geduldig staan aan te schuiven voor hapjes variërend van een simpele hot dog met zuurkool tot delicatessen zoals de Pozole, de complexe soep die de Mexicaanse chef Marina Vera Luz in de weekends verkoopt voor ‘Our Lady of Guadalupe’, een kerk in Chelsea, aan de westkant van Manhattan.

street food ny

Pet af voor de moedige straatverkopers die vaak heel  vroeg uit de veren moeten en weer en wind en soms ook de politie trotseren. Sommige verkopers die we in 2012 ontmoetten toen ze hun waren op straat verkochten hebben goed verdiend. Zo goed dat ze, zoals de uitbaters van de Mexicaanse food truck Calexico, hun eigen restaurants konden openen of,  zoals de Columbiaanse Arepa Lady, de niet goedkope huur kunnen betalen voor een stand in een van de overdekte food halls. De eerste generatie gourmet food halls zoals de Chelsea Market, Eataly, de Plaza Food Hall  en de ‘food court’ in Grand Central Terminal zijn intussen internationaal bekend. Ze combineren ‘gourmet fast food’ met fijnproeverswinkels en wat Amerikanen ‘fine dining’ noemen(duurdere restaurants).

De nieuwste food halls zijn een soort overdekte markten met een gevariërd aanbod van verkopers. Bij de ene kun je bijvoorbeeld een kom ramen kopen, bij een andere een koffie en bij nog een ander een dessert en je neemt het allemaal mee naar je tafel. Ketens zoals  McDonalds vind je niet in de nieuwe food halls. De klanten eten vaak aan gemeenschappelijke tafels. De sfeer en het décor zijn informeel.

Hier volgt een lijst van food halls in New York:

Berg’n: een bier-hall waar je ook snacks kunt kopen zoals barbecue bij Mighty Quinn’s en kip Shawarma met vers gebakken pita bij Samesa.  899 Bergen Street, Brooklyn, tussen Classon en Franklin.

quinn

Urban Space Vanderbilt: met onder meer pizza van Roberta’s, Mimi’s Humus en Delaney Chicken. 230 Park Avenue,  niet ver van Grand Central.

Hudson Eats: elke middag staan er lange rijen aan te schuiven voor het aanbod van bijvoorbeeld Little Muenster, Umami Burger, Northern Tiger en Num Pang Sandwich. Gelegen in Brookfield Plaza aan 200 Vesey Street, Downtown Manhattan.

umami

The Food Hall in Industry City: een food hall in een voormalig industrieel complex. Sommige van de bekendste verkopers zijn Taco Mix, Ends Meat en One Girl Cookies. In de koudere maanden, op zaterdag en zondag van 10 tot 18u, is er een vlooienmarkt en slaan 40 verkopers van Smorgasburg (een bekende markt van gourmet food) er hun tenten op. 36th Street tussen 2nd en 3rd Avenue in Sunset Park, Brooklyn.

City Kitchen: hier kun je genieten van kreeft bij Luke’s lobster, hamburger van Whitman’s en, de grootste hit, drie soorten ramen bij Kuro Obi.  700 8th Avenue, Midtown Manhattan.

Plaza Food Hall: een duizelingwekkende keuze bij onder meer Epicerie Boulud,Tartinery, Ora di Pasta en, als het wat mag kosten, Olma Caviar Bar. 1 West 59th Street, Manhattan.

Gotham West Market: de favoriet is Ivan Ramen Slurp Shop die een speciaal ramen-ontbijt aanbiedt met gesmolten cheddar kaas en ham. 600 11th Avenue, Midtown Manhattan.

Gansevoort market aanbod

Gansevoort Market: flensjes van Crepe Sucre, kreeft van Ed’s Lobster en nog veel meer. Gelegen vlakbij de Highline en het Whitney Museum. 52 Gansevoort tussen Greenwich en Washington Streets, Manhattan.

Gansevoort market

Gansevoort market

Grand Central Terminal: de bekendste trekpleisters zijn Shake Shack, Oyster Bar en de fijnproeverswinkel Central Market NY. 89 East 42nd Street, Manhattan.

Eataly: Italiaans gourmetpaleis met winkel, verschillende restaurants en café. 200 5th Avenue, aan Madison Square Park, Manhattan.

Chelsea Market: tacos bij Los Tacos No 1, oesters bij Cull & Pistol, verse pasta’s bij Giovanni Rane Pastificio and Cucina en andere lekkernijen. 75 Ninth Avenue, Chelsea, Manhattan.

Chelsea market

Chelsea market

Threes Brewing: brouwerij en café waar chefs van plaatselijke restaurants beurtelings aan het fornuis staan. 333 Douglas Street, Gowanus in Brooklyn.

Arthur Avenue Market: een van de oudste, in het Little Italy van de Bronx.  Italiaanse specialiteiten. Arthur Avenue en East 187th Street, Bronx.

New World Mall: een enorm aanbod van Aziatisch eten. 4021 Main Street, Flushing, Queens.

Le District: broodjes, oesters, steak frites, kazen, kruidenierswaren en verschillende restaurants. Met een frans tintje. Brookfield Plaza, 200 Vesey Street, Downtown Manhattan.

le district

Er zijn verschillende nieuwe food halls gepland.

Dekalb Market Hall opent deze herfst in Downtown Brooklyn.  Er zullen 45 gourmet verkopers zijn. 1 Dekalb Avenue, Brooklyn.

In Grand Central Terminal komt nog dit jaar een food hall en restaurant met een Scandinavisch thema. Het is een initiatief van Claus Meyer, een van de oprichters van het beroemde Deense restaurant Noma.

Anthony Bourdain, een bekende chef, culinaire globetrotter en TV-ster, zal volgend jaar een immense food hall openen op pier 57 in Chelsea. Bourdain laat zich inspireren door de markten van Singapore.

In de Brooklyn Navy Yard is een gigantische food hall gepland tegen 2017. De eerste huurder zal Russ & Daughters zijn. De venerabele delicatesse-zaak van gerookte vis en Joodse specialiteiten in de Lower East Side zal op de voormalige scheepswerf een bakkerij  en winkel openen.

vandal3

“Street art” in Vandal

Steeds meer bekende chefs worden geinspireerd door street food van over heel de wereld. Een ervan, Chris Santos, opende onlangs een nieuwe restaurant met 360 zitplaatsen op de Bowery.  Het concept bestaat er in van ‘street food’ en ‘street art’ samen te brengen. Daarom heet het restaurant “Vandal” en werd aan bekende street artists zoals Hush en Shephard Fairey gevraagd om de muren onder handen te nemen. Het menu van Vandal is gebaseerd op street food van zowel Europa, Azie als Zuid-Amerika. Geserveerd in kleine, mooi ogende hapjes.  ‘Street art meets street food’ dus maar dan wel in een interieur ingericht door de dure architect David Rockwell.

Vandal, 199 Bowery, Lower Manhattan

Werk van Eaton in Vandal

Werk van Eaton in Vandal

Een werk van Vhils. Niet geschilderd, uitgehakt.

Een werk van Vhils. Niet geschilderd, uitgehakt.

29 januari 2016

Advertisements
This entry was posted in culinair and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to DE NIEUWE CULINAIRE RAGE

  1. Schitterend die gourmet halls Jacqueline ! En zo veel ! Ik was al erg gefascineerd door Time Out Ribeiro Food Market in Lissabon vorige week. Zelfde idee : voedingsmarkt + “kraampjes” van heel veel verschillende restaurants + eten à lange tafels. Vond ik een zalige stad.
    In Bretagne kan het in de winter flink stormen maar wij zaten in 25° in het zonnetje aan de Taag !
    New York staat op ons verlanglijst en ik krijg nu nog meer zin met dit allemaal te lezen. Keep in touch.
    Anouck

  2. Jacqueline,
    Vandaag artikel in Condé Nast Traveller over Alain Bourdain’s NYC Food Hall met delicious foto’s ! Anouck

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s