WOODLAWN CEMETERY: “Père Lachaise” in de Bronx

Woodlawn 1

Op een warme decemberochtend nam ik onlangs aan Wall Street de nummer 4 helemaal naar het noorden van de Bronx. Eenentwintig subway-stations of 38 km verder stapte ik uit aan de eindhalte voor een bezoek aan Woodlawn Cemetery. Volgens mijn Encyclopedia of New York City “beschouwen veel experten de begraafplaats als de meest elegante en indrukwekkende van de Verenigde Staten”. Woodlawn Cemetery opende in 1863 op wat toen nog het platteland was. Op de 160 heuvelachtige hectaren liggen meer dan 300.000 mensen begraven. De begraafplaats telt 1350 mausolea. Sommige monumenten die de 19de eeuwse New Yorkse elite liet optrekken voor zichzelf, zijn een stuk groter dan het gemiddelde New Yorks apartement. Vandaag worden nog elk jaarl zo’n duizend mensen begraven in Woodlawn.

De begraafplaats is erkend als nationaal historisch erfgoed. Ze trekt  jaarlijks 100.000 bezoekers. Het is onmogelijk om heel het terrein op één dag te verkennen. Je kunt er op je eentje rondkuieren of deelnemen aan een georganiseerde wandeling of bustour onder leiding van een van de Woodlawn-historici.   www.thewoodlawncemetery.org

De meest bezochte graven zijn die van Herman Melville, de schrijver van Moby Dick, ‘salsa queen’ Celia Cruz, Duke Ellington en Miles Davis. De laatste twee liggen in wat de ‘jazz sectie’ wordt genoemd, samen met collega’s zoals Max Roach en Illinois Jacquet.
Woodlawn dateert van de tijd toen de New Yorkse begraafplaatsen ook gebruikt werden als parken. De mensen gingen er wandelen en picknicken. De begraafplaats is nog altijd een prachtig park, in alle vier seizoenen. Vijf van haar bomen staan op de officiële lijst van ‘great trees in New York”. Voor de soorten en volledige lijst van beschermde bomen in de stad zie www.nycgovparks.org/facilities/great-trees

Woodlawn 2

Woodlawn 3

woodlawn 9

Woodlawn 8

Woodlawn 4

woodlawn 7

4 graves lowres

Woodlawn 11

Woodlawn 12

Woodlawn 14

woodlawn 6 Woodlawn 10

Woodlawn 15

Woodlawn Cemetery grenst aan de Ierse wijk Woodlawn. De hoofdstraten zijn Katonah Avenue en McLean Avenue. Deze laatste loopt door in de naburige stad Yonkers. In de winkels, cafés en restaurants hoor je nog volop de authentieke ‘Irish brogue’.

Woodlawn 16

Advertisements
This entry was posted in Bronx, Kunst in NY. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s