BUSHWICK BRUIST

Toen het sukses van het hippe Williamsburg er de huurprijzen scherp deed stijgen, trokken meer en meer jonge artiesten en studenten naar het aanpalende en armere Bushwick. De heropleving van Williamsburg was in gang gezet door avontuurlijke kunstenaars die zich vestigden rond Bedford Avenue, de eerste metrostop buiten Manhattan op de L-lijn. In de jaren 2000 ontstonden nieuwe enclaves rond de volgende haltes dieper in Brooklyn. De Morgan Avenue-halte in Bushwick is daar een goed voorbeeld van. Je komt er terecht in een mengeling van industriele gebouwen, kunstateliers, galerijen, restaurants en koffiebars , een kruidenier en wijnzaak en muziek-studio’s. In sommige gebouwen, het is niet altijd duidelijk dewelke, wordt er ook gewoond. Bushwick wordt beschouwd als het epicentrum van de nieuwste versie van ‘communaal leven’ in New York.

Bushwick heette Boswyck onder het Nederlands koloniaal bewind. Er is zelfs nog een straat die Ter Eyck heet. Niet dat er vandaag nog veel bomen overschieten. Wat je wel hebt in de zijstraten is een gevoel van ruimte. Nergens in New York zie je ook zoveel fietswinkels. Zoals “Band of Bicycles”, een prettig rommelige zaak die collectief wordt gerund. Bushwick wemelt van de collectieven. Ze zijn onder meer bezig met kunst, mode, muziek, film en theater bezig. Op nr 15 en nr 35 in Thames Street zijn twee grote anarchistische woongemeenschappen gevestigd die bekend en berucht zijn voor hun luidruchtige megafuiven. De bewoners zijn ‘dumpster-divers’ die hun eten en huisgerief vaak in perfecte staat in afvalcontainers vinden. Alles wordt gedeeld. Mocht de oogst niet groot genoeg zijn dan is er om het hoekje Roberta’s, het informele hoofdkwartier van de lokale gemeenschapsbeweging. Achter het geveltje schuilt een heel goede pizzeria, een bakkerij, het met twee Michelin-sterren beloonde gastronomische restaurant Blanca (minstens 200 dollar per persoon), een groentetuin met serres, een radiostation en kamertjes en tenten die buurtbewoners als kantoren gebruiken. Alles is opgetrokken uit gerecycleerd materiaal. Avontuurlijke toeristen kunnen terecht in het New York Loft Hostel waar je voor $ 50 een net bed krijgt in een slaapzaal.

Er wonen 115.000 mensen in Bushwick. De meerderheid was eerst Duits en Italiaans, dan zwart en PuertoRicaans. Tijdens de blackout (electrische panne) in 1977 werd Bushwick zwaar geteisterd door brandstichting en plundering. Vandaag woont er een mengeling van immigranten uit verschillende continenten. Blanken zijn in de minderheid, ongeveer 10 procent. De traditionele winkelstraten zijn Knickerbocker Avenue en Broadway.

“Bushwick”, the movie

Bushwick movie

Dit jaar werden in New York een record 225 films en 46 series voor TV en digitale platforms opgenomen. De sector is goed voor 104.000 voltijdse jobs. In Bushwick wordt op dit ogenblik de gelijknamige science fiction film ‘Bushwick’ gedraaid met Dave Bautista en Brittany Snow. Bautista vertolkt een oorlogsveteraan die Snow helpt om vijf straatblokken door te komen op weg naar haar grootmoeder in een dystopisch Bushwick geterroriseerd door plunderaars en militia’s.

Advertisements
This entry was posted in Brooklyn and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s