Billyburg

Het is de derde vrijdag van de maand. In Williamsburg in Brooklyn, de hipste buurt van Amerika, betekent dit dat de kunstgalerijen open blijven tot negen uur ’s avonds. In de Black&White Gallery hangt de sfeer van een vol buurtcafé. Iedereen lijkt iedereen te kennen. Vrienden omhelzen elkaar. Niemand heeft zich opgekleed. Ook in de andere galerijen van deze buurt is de sfeer veel losser dan in de soms intimiderende galerijen van Chelsea. Manhattan is nochtans slechts een subway-halte van hier. De treinen rijden dag en nacht, wat handig is voor late uitgaanders. Het is kwart voor negen. In Bedford Avenue, de hoofdstraat van Williamsburg, en in haar zijstraten loopt zoveel jong volk dat je je op een campus waant. Dan wel een met oude, hoekige industriële gebouwen afgewisseld met nieuwbouw, houten watertorens en rijtjeshuizen met hier en daar een voortuintje met een heiligenbeeld of een halve autoband met plastic bloemen erin. Twee grijze dames, boodschappentassen in de hand, keuvelen in het Pools voor een ouderwetse slagerswinkel. Uit het subway-station komt een latina met een baby gestapt. Net als de Poolse dames woont zij hier wellicht al veel langer dan de hippe jongens en meisjes.

De ruine van de suikerfabriek in Williamsburg

De ruine van de suikerfabriek in Williamsburg

Toen het Erie-kanaal in 1825 de Atlantische Oceaan met de grote meren verbond, veranderde Williamsburg op korte tijd in een drukke haven. Er kwamen veel fabrieken en de grootste suikerraffinaderij van de wereld. Er was werk in overvloed. Williamsburg werd een van de dichtstbevolkte immigrantenwijken van New York. Toen de industrie wegtrok, raakte de buurt in verval. North Williamsburg werd arm, overbevolkt en voor meer dan de helft Latino. Drughandel en andere misdaad tierden er welig. Begin jaren negentig was Williamsburg nog een beruchte wijk met een bloeiende drugshandel maar er kwamen meer en meer kunstenaars wonen die door huurstijgingen waren verdreven uit wijken als Soho. Naarmate hun aantal groeide en de misdaad daalde, werd Williamsburg populairder. Er openden steeds meer galerijen. In het zog van de kunstscene bloeide de commerce. De wijk heeft zelfs zijn eigen kledingmerk: Brooklyn Industries. Een gestadige processie van jongens en meisjes keurt er de cargobroeken, T-shirts, sweaters en bike messenger-tassen. Het logo van Brooklyn Industries, de skyline van Brooklyn op de voorgrond met die van Manhattan daarachter, lijkt te pochen: wij zijn het nieuwe hart van New York.

Nachtelijk zicht op Manhattan vanuit Williamsburg

Nachtelijk zicht op Manhattan vanuit Williamsburg

Williamsburg en het aanpalende Greenpoint liggen naast elkaar aan de oever van de East River en hebben een panoramisch uitzicht over Manhattan. De meeste van de oude fabrieken die deze uitgestrekte proletarische buurten domineerden, hebben allang hun poorten gesloten. De wijken zijn nu opgegroeid zoals Soho en Chelsea dat voor hen deden. Wat ooit een goedkoop cafeetje was, is nu een duur restaurant en het winkeltje van tweedehandsspullen werd een chique designerboetiek. Je moet dus geld hebben als je nu in Williamsburg wil wonen. De gemiddelde prijs van een nieuwe eenslaapkamerflat steeg er tot 1,7 miljoen dollar. Tien minuten verder in Manhattan betaal je er wel twee keer zoveel voor. De typische nieuwkomer in Williamsburg is een yuppie: jong, met een vrij beroep en een jaarinkomen van 60.000 tot 200.000 dollar. Men verwacht er nog veel. Aan de oevers van de East River die tot voor kort nog vol roestende fabrieken en scheepswerven stonden, verrijst het ene nieuwe luxe-flatgebouw na het andere. WilliamsburgEr komt een lintpark; men zal er kunnen wandelen, fietsen en picknicken langs het water. Oudere bewoners van Williamsburg, Joden, Italianen, Polen en latino’s, hebben gemengde gevoelens bij de metamorfose van hun buurt. Ook voor hen wordt alles duurder. Veel kunstenaars en galerijen zijn alweer aan het uitwijken naar goedkopere buurten.

Advertisements
This entry was posted in Brooklyn and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s