STREET ART IN NEW YORK (1)

LES 3 sr

New York City blijft een mecca voor graffiti en andere street art, dat beoefenaars van deze kunstvorm aantrekt van over heel de wereld. De buurten die het meest bekend zijn voor hun kleurige straatkunst zijn de Lower East Side, Soho, Noho, Nolita, Williamsburg, Bushwick, Harlem, de South Bronx en Long Island City.

De term ‘street art’ werd populair tijdens de graffiti-boom in het begin van de jaren 1980. New York kende toen veel leegstand. Die was het gevolg van de krisis die de stad doorspartelde door het verlies van industrie en een bevolkingsvlucht veroorzaakt door hoge werkloosheid, misdaad en stedelijk verval. Lege fabrieken, pakhuizen, dokken en woningen vormden een uitnodigende canvas. Er was veel minder politie en graffiti bestrijden was voor hen geen prioriteit. De explosie van graffiti (kunst zowel als wild gekrabbel) leek zowel een uiting van het verval van de stad als van het verzet daartegen.

Veel wijken van New York zijn intussen herontdekt, grondig opgeknapt en rijker geworden. Ook die waar de street art floreerde. Gelukkig heeft de opwaardering de straatkunst niet uitgeroeid. Het aantal onbeschermde locaties waar jongens met spuitbussen zich ongestoord kunnen uitleven is wel drastisch verminderd. Daar staat tegenover dat eigenaars van gebouwen vaak positief reageren als een street artist hen voorstelt om een muur of gevel onder handen te nemen. Street art heeft cachet gekregen. Banksy, Os Gemeos, Roa en alle andere top-artiesten in het genre: geen van hen kon aan de verleiding weerstaan om New York als canvas te gebruiken.

De technieken van de street artists zijn al lang niet meer beperkt tot de spuitbus.  Stencil graffiti (met sjablonen, zoals Banksy vaak gebruikt), poster art,  straat installaties, collages en sculpturen  maken deel uit van het gamma. Meer recente populaire technieken zijn video projectie, yarn bombing (met textiel als medium in plaats van verf) en Lock On Sculpture (sculpturen vastgemaakt aan muren en “stedelijk meubilair” zoals straatlantaarns).

In de afgelopen weken heb ik de straatkunst geexploreerd in de Lower East Side, Soho en Nolita,  Williamsburg en Bushwick . Hier volgt mijn fotografisch verslag. Deel een: de Lower East Side.

LES 9 sr

LES 5 sr

LES 19 lr

LES 8 sr LES 1 sr

Een werk van de Braziliaanse tweeling Os Gemeos

Een werk van de Braziliaanse tweeling Os Gemeos

 

Wijlen Joey Ramone is nog altijd een cultheld in zijn biotoop, de Lower East Side

Wijlen Joey Ramone is nog altijd een cultheld in zijn biotoop, de Lower East Side

LES 2 sr

LES 18 lr

LES 15 lrLES 16 lr

poster art

poster art

rolluiken zijn een andere populaire canvas voor street artists

rolluiken zijn een andere populaire canvas voor street artists

LES 13 lr

LES 10 sr

LES 14 lr

LES 4 sr

collage-stijl

collage-stijl

Een portret van Audrey Hepburn

Een portret van Audrey Hepburn

Deze muurschilderij is niet in de Lowere East Side maar in het naburige Nolita. Ze herdenkt de emigratie van Italianen. De latijnse naam van het schip betekent: de reis is voltooid. Dat was ook de naam van de villa waar Marilyn Monroe stierf.

Deze muurschilderij is niet in de Lowere East Side maar in het naburige Nolita. Ze herdenkt de emigratie van Italianen. De latijnse naam van het schip betekent: de reis is voltooid. Dat was ook de naam van de villa waarin  Marilyn Monroe stierf.

Het stukje hieronder  is een beschrijving van de  Lower East Side, uit mijn reisgids “100 x New York” (zie boeken).

WORDT VERVOLGD

Advertisements
This entry was posted in Kunst in NY, Lower East Side and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to STREET ART IN NEW YORK (1)

  1. Pingback: STREET ART IN NEW YORK | Salon van Sisyphus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s