LOISADA

Kippen, dure jurken en anarchisten

Flaneren door de Lower East Side of ‘Loisada’ zoals de wijk in ‘Spanglish’ heet, is een must om de ziel van New York te begrijpen. Sommige zijstraten doen bijna dorpsachtig aan, compleet met bewoners die op de stoep in razendsnel Spaans zitten te kletsen, kippen die graantjes pikken in ‘community gardens’ (volkstuintjes) en allerlei bescheiden winkeltjes waarvan de deuren op warme dagen wagewijd open staan. In andere straten passeer je dan weer etalages met duur Italiaans keukengerei of design-jurken die duizenden dollar kosten. Loop er tijdens het weekend ’s avonds rond en je ziet het soort volk dat graag als hip wordt beschreven de vele clubs, restaurants en trendy bars frequenteren. Tussen dit alles zijn nog restanten te zien van de joodse wortels van de Lower East Side zoals de uithangborden van winkels die bagels, bialy, pastrami of ingelegde augurken verkopen. Er zijn ook verschillende synagogen, waaronder de zorgvuldig gerestaureerde Eldrigde Street Synagogue. Andere kregen bij gebrek aan gelovigen een nieuwe bestemming zoals de Angel Orensanz Foundation (een avant-garde kunstgroep).

De Eldridge Street Synagoge

De Eldridge Street Synagoge

Het centrum van de uitgangsbuurt in de wijk is het noordwesten van de wijk, in Orchard, Ludlow, Stanton, Clinton, Rivington en Essex Street. Aan de oostkant ontnemen sombere sociale woonblokken Loisada het zicht op de East River. Aan de zuidkant grenst de wijk aan het immer uitbreidende Chinatown.

Metamorfose

Een eeuw geleden was the Lower East Side een der dichtsbevolkte stadsdelen ter wereld, barstensvol immigranten. Een halve eeuw geleden was het een versleten arbeidersbuurt geworden. De huren waren er goedkoop en dat trok kunstenaars, studenten en hippies aan. Maar toen New York in het midden van de jaren zeventig economisch aan de grond zat, betaalde Loisada een zware prijs. Armoede, verkrotting, drugs en misdaad verpletterden wat overbleef van het optimisme van de sixties. Dertig jaar later was het tij er gekeerd. Vandaag lijkt drughandel er een binnenhuisactiviteit geworden en overvallen zijn er relatief zeldzaam. Het flink toegenomen uitgaansleven veroorzaakt nu het meest klachten. Een nieuwe generatie studenten en jonge afgestudeerden hebben de charme van de buurt ontdekt, wat de huurprijzen omhoog joeg. Krakers werden uit hun panden gezet. Gemeenschapstuinen moesten plaatsmaken voor nieuwe flatgebouwen. Dat alles ging natuurlijk gepaard met hevig protest. Lower_East_Side_Tenement_MuseumDaarmee werd een Lower East Side-traditie in ere gehouden.  Wie geinteresseerd is in de geschiedenis van de Amerikaanse communistische, anarchistische en andere linkse bewegingen heeft een kluif aan de Lower East Side. Emma Goldman, Leon Trotsky en Fidel Castro waren slechts enkele van de bekende figuren die er rondhingen. De buurt is nog altijd een trefpunt voor vrijdenkers. Voor miljoenen immigranten was de Lower East Side de eerste halte in hun nieuw land. In 1893 werd de Henry Street Settlement opgericht om hen te helpen en dat doet ze nog steeds. Om een beeld te krijgen van het leven van de immigranten en hun rol in de geschiedenis van New York, bezoek het Lower East Side Tenement Museum dat is ondergebracht in een woonkazerne uit de jaren 1860.

-Orchard Street openlucht markt op zondag vanaf 10 uur

-Lower East Side Tenement Museum, 108 Orchard Street

-Eldrigde Street Synagogue, 12 Eldridge Street

-New Museum of Contemporary Art, 235 Bowery

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Lower East Side and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to LOISADA

  1. MyFocusPoint says:

    Wow. This is beautiful.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s